Tähdet ja avaruus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Tähdet ja Avaruus)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tähdet ja avaruus
Tähdet ja avaruus.gif
Lehtityyppi Tiedelehti
Julkaisija Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry
ISSN ISSN 0355-9467
Levikki 19 100[1]
Perustettu 1971
Päätoimittaja Marko Pekkola
Sitoutuneisuus sitoutumaton
Kotipaikkakunta Helsinki
Kotimaa Suomi
Sivukoko A4
Ilmestymistiheys 8 kertaa vuodessa
Kotisivu http://www.avaruus.fi/

Tähdet ja avaruus on kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä erikoisaikakauslehti, jossa julkaistaan tähtitieteeseen ja sen harrastukseen sekä avaruustekniikkaan liittyviä artikkeleita, uutisia ja haastatteluja. Lehti sisältää myös lähialoja, kuten geotieteitä koskettelevia artikkeleita.

Lehti on Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n jäsenlehti ja sen voi tilata myös ilman jäsenyyttä.

Lehden päätoimittaja on Marko Pekkola, toimitussihteeri Laura Koponen, toimittajat Sakari Nummila ja Anne Liljeström sekä taittaja Heikki Laurila. Lehteä avustaa joukko tähtitieteeseen ja -harrastukseen erikoistuneita vapaita toimittajia. Myös monet tähtitieteen ja luonnontieteellisten alojen suomalaistutkijat vastaavat lehdessä lukijoiden kysymyksiin.

Vuonna 2013 Ursan jäsenmaksu oli 43 euroa ja irtonumeroiden hinta oli 7,90 euroa. Lehden toimitus sijaitsee Helsingissä, ja lehti painetaan Vaasassa UPC Printillä. Lehden levikki on noin 19 100 kappaletta ja lukijoita se kerää noin 75 000.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti perustettiin vuonna 1971. Sen nimenä oli vuoteen 1976 Tähtiaika. Lehden ensimmäisenä vastaavana toimittajana oli vuoden 1975 puoliväliin Kari Kaila. Hänen jälkeensä lehden vastaavaksi toimittajaksi tuli Juhani Kyyrö. Vuosina 19791998 lehden vastaavana toimittajana oli Seppo Linnaluoto. Suunnilleen saman ajan Heikki Oja oli lehden toimitussihteerinä vaikuttaen voimakkaasti lehden sisältöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]