Syväviilto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keski-Australiassa elävän warrumanga-heimon miehiä suoritamassa syväviiltoa.

Syväviilto (engl. subincision) on kehonmuokkauksen muoto, jossa siittimen alapuolelle tehdään pitkittäinen viilto virtsaputkeen asti. Viilto aloitetaan virtsaputken suulta siittimen juurta kohden. Viilto voi olla vaihtelevanpituinen.

Syväviiltoa on perinteisesti tehty kaikkialla maailmassa, erityisesti Afrikassa, Australiassa, Etelä-Amerikassa sekä Polynesiassa ja Malesiassa aikuistumisrituaalina. Länsimaissa tapa on yleistynyt viime vuosina pyrkimyksenä lisätä seksuaalista nautintoa. Syväviilto saatetaan tehdä myös kauneudellisista syistälähde?. Syväviilto paljastaa virtsaputken sisäosan runsashermoisen pinnan ulkoisille ärsykkeille, mistä seuraa tekniikan suosijoiden mukaan tavallista suurempi seksuaalinen nautinto. Toimenpide myös leventää siitintäselvennä.

Haittapuolina ovat itsesuoritetun leikkauksen riskit sekä kohonnut herkkyys saada sukupuolitauteja. Myös hedelmöityskyky, eritoten siemennesteen vieminen naisen emättimeen, on todennäköisesti heikompi.

Myös virtsaaminen on paljon hankalampaa ja vaatii useimmiten istualtaan virtsaamista. Kivespussin voi yrittää venyttää virtsaputkea vasten väliaikaisesti tilkkeeksi, jotta tavanomainen seisaaltaan virtsaaminen onnistuisi. Jotkut syväviilletyt miehet kuljettavat mukanaan putkea, jonka avulla virtsasuihkun ohjailu onnistuu.

Syväviilto perinteenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syväviilto (kuten ympärileikkaus) on yleistä esimerkiksi Australian alkuperäiskansojen kulttuurissa. Tapa kuuluu Australian keskitasangon kansojen, kuten Arrernten ja Luritjan, perinteisiin. Arrernten sana syväviillolle on arilta, ja syväviilto suoritetaan miehistymisriittinä nuorille miehille. Tavan toi Arrernteille Magnar-kunjer-kujaIt, liskomiehen henkiolento. Syväviilletyn siittimen katsotaan muistuttavan naisen häpyhuulia (vulvaa) ja verenvuodon taas naisen kuukautisia (menstruaatiota). Tässä voidaan katsoa olevan kyse miesten mahdollisesti tuntemasta vulvakateudesta, vrt. naisten mahdollisesti tuntema peniskateus.

Samantapaista siittimen muokkausta harrastivat myös Queenslandin Morningtonin saaren Lardil-heimon jäsenet. Vain nuorukaiset, jotka päättivät menettelyn kestää, saivat oppia monimutkaisen seremoniaalisen damin kielen. Myöhemmissä seremonioissa, joita toistetaan koko aikuisiän, syväviilletty siitin on rituaalisen verenvuodattamisen väline. Damia tutkineen Kenneth L. Halen mukaan uusia seremonian harrastajia ei ole enää ilmaantunut puoleen vuosisataan, ja damin kielikin on nyt kuollut.

Amazonin laakson paikallisväestö sekä Kenian Samburu paimentolaispojat suorittavat itselleen ja joskus tovereilleen syväviiltoja jo 7–10 vuoden ikäisinä. Samoan saarella syväviilto on kypsyysrituaali. Havaijilla puolestaan on ollut tapana suorittaa vain esinahkaan rajoittuva esinahan syväviilto kuuden tai seitsemän vuoden iässä.

Samantapaisia muokkauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Virtsaputken avaus vain terskan kohdalta.
  • Jotkut henkilöt halkaisevat siittimen kokonaan, myös yläosaltaan.
  • Joskus halkaistaan vain terska kokonaan.
  • Tunnetaan myös variaatio, jossa viilto tehdään siittimen yläpuolelle.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]