Syaaniyhdisteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Syaaniyhdisteet ovat kemiallisia yhdisteitä, joissa esiintyy yhden hiili- ja yhden typpiatomin muodostama syaaniryhmä eli syanoryhmä -CN. Siinä hiili- ja typpiatomi ovat sitoutuneet toisiinsa kolmoissidoksella, ja hiiliatomilla on yksi pariton elektroni, jonka avulla se voi sitoutua johonkin muuhun atomiin. Syaaniryhmä on funktionaalinen ryhmä, joka käyttäytyy monessa suhteessa halogeenien tavoin, ja monilla halogeeniyhdisteillä on olemassa vastine, jossa halogeeniatomin paikalla on syaaniryhmä. Syaaniryhmä onkin esimerkki pseudohalogeeneiksi kutsutuista atomiryhmistä.

Syaaniyhdisteiden perusaineena voidaan pitää disyaania eli syanogeenia C2N2, josta joskus käytetään myös lyhemmin nimeä syaani. Sen voidaan ajatella vastaavan halogeenien, esimerkiksi kloorin vapaana alkuaineena esiintyessään muodostamaa kaksiatomista molekyyliä Cl2.

Halogeenien tavoin syaaniryhmä voi yhtyä myös vetyyn muodostaen vetysyanidia (syaanivetyhappoa eli sinihappoa), HCN. Toisin kuin vetykloridi eli suolahappo, se on kuitenkin varsin heikko happo, mutta erittäin myrkyllinen. Sitä vastaava konjugoitu emäs on syanidi-ioni, CN-, joka esiintyy syanidisuoloissa.

Syaaniryhmä muodostaa myös happihappoja. Sellainen on syaanihappo HCNO, jota vastaava konjugoitu emäs on syanaatti-ioni, CNO-.

Orgaanisia yhdisteitä, joissa syaaniryhmä on sitoutunut hiiliatomiin, ovat nitriilit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso Fokus, 7. osa (Sv-Öö), s. 4116-4117, art. Syaaniyhdisteet. Otava, 1974. ISBN 951-1-01521-4.