Suurennuskone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suurennuskone

Suurennuskone tai -koje on projektori, jolla voidaan heijastaa filmillä oleva kuva alustalle suuremmassa koossa. Tyypillisesti suurennuskone on rakennettu pystypalkin varaan. Valonlähteenä on lamppu, josta valo kulkee filmipitimessä olevan filmin ja sen alapuolella olevan linssin läpi. Kuvan kokoa voi säätää liikuttamalla linssiä, ja kuva tarkennetaan alustalle linssiä säätämällä.

Suurennuskonetta käytetään useimmiten valokuvia kehitettäessä pimiössä, jolloin sillä heijastetaan negatiivilla oleva kuva valokuvauspaperille. Valokuvauspaperi asetetaan yleensä kehikkoon, joka pitää paperin tasaisena. Mustavalkoista valokuvauspaperia varten suurennuskoneessa on usein erillinen linssin eteen asetettava punasuodatin, jota käytetään kun kuva halutaan asemoida valon ollessa päällä ilman että valokuvauspaperi valottuu. Suurennuskoneessa on usein ajastin, jonka avulla paperin valotus voidaan määrittää täsmällisesti.

Suurennuskonetta voi käyttää myös diakuvien suurentamiseen, esimerkiksi piirustusjäljennöksien tai Ilfochrome-paperivedosten tekemistä varten.

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman suurimmaksi suurennuskoneiden valmistajaksi ovat ilmoittautuneet sekä italialainen Durst[1] että tšekkiläinen Meopta, jonka tuotemerkkejä olivat Opemus ja Axomat[2]. Muita suurennuskoneiden valmistajia ovat saksalaiset Agfa, Leitz ja Liesegang sekä yhdysvaltalainen Beseler. Tunnettuja suurennuskoneiden objektiivien valmistajia ovat Schneider Kreuznach, Rodenstock sekä Nikon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ollinger, James: Durst Enlargers Ollinger's Guide to Enlargers. Viitattu 29.11.2018. (englanniksi)
  2. Milestones Meopta. Viitattu 29.11.2018. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.