Suomen Lontoon instituutti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Lontoon-instituutin logo.

Suomen Lontoon instituutti (engl. The Finnish Institute in London) on Lontoossa sijaitseva voittoa tavoittelematon säätiö. Vuonna 1991 ovensa avannut instituutti on yksi suomalaisista eri maissa toimivista 17 kulttuuri- ja tiedeinstituutista, joiden yhteistyöelimenä toimii Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry. Instituuttia hallinnoi Suomen Lontoon instituutin säätiö.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutin toimialueena on Suomi, Britannia ja Irlanti. Se tukee tutkijoiden, taiteilijoiden, asiantuntijoiden ja päättäjien välistä vuorovaikutusta sekä tunnistaa nyky- yhteiskunnassa esiintyviä trendejä. Käytännössä instituutti muun muassa tuottaa ja tilaa erilaisia projekteja, tukee näyttelyitä, seminaareja sekä asiantuntijavierailuita ja käynnistää yhteistyöhankkeita. Instituutti muosostaa uusia kumppanuuksia, luo uusia verkostoja, ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia yhteistyökumppaneille. Instituutilla on Kulttuuri- ja taideohjelma ja Yhteiskuntatutkimuksen ja kulttuurin ohjelma. Instituutin kulttuuriohjelma edistää kulttuurivientiä, toteuttaa taiteilijavaihtoa ja kannustaa innovatiivisiin yhteistyömuotoihin eri taiteenalojen ja maiden välillä. Yhteiskuntatutkimuksen ohjelmansa kautta instituutti toteuttaa nyky-yhteiskunnan haasteita analysoivia hankkeita laajan partnerijoukon kanssa ja tuottaa aineistoa yhteiskunnan päättäjien käyttöön. Yhteiskuntatutkimuksen ohjelman painopisteitä ovat avoin tieto, avoin yhteiskunta ja koulutus. Instituutin yhteistyökumppaneita ovat Lontoon suurlähetystö ja Suomen Dublinin suurlähetystö. Instituutti kuuluu myös Europaan unionin jäsenmaiden kulttuuri-instituuttien EUNIC-verkoston Lontoon-jaostoon, jossa instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg toimii puheenjohtajana.lähde?

Projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutin näkyviä projekteja ovat olleet muun muassa seuraavat:

Below Zero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutin ja Beaconsfield Gallery Vauxhallin lanseeraaman Below Zero -palkinnon voittaja valittiin avoimen ehdotuskilpailun kautta loppuvuodesta 2017. Ensimmäistä kertaa myönnettävän palkinnon tavoitteena on vahvistaa korkeatasoista taiteellista yhteistyötä Suomen ja Iso-Britannian välillä. Voittajaksi valittiin Jonna Kina, jonka näyttely on avoinna 7.3. - 22.4.2018 Lontoossa.

Ten Stories from Finland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutti on yhteistyössä Suomen Lontoon suurlähetystön kanssa järjestänyt vuonna 2017[1] kamppanjan '10x10 Stories from Finland'. 100 suomalaisten kirjoittamaa kirjaa valittiin ja käännettiin suomesta englanniksi yhteistyössä britannialaisten kustantamojen kanssa. Kirjat lahjoitettiin 10:lle eri kirjastolle ympäri Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja Irlantia vuoden 2017 aikana. Kokoelma pitää sisällään laajan valikoiman modernia kirjallisuutta ja klassikoita, esimerkiksi Suomen kansalliseepoksen Kalevalan.

Kirjoista osa on Suomen tunnetuimpien nykykirjailijoiden käsialaa, esimerkkeinä Rosa Likson, Ulla-Lena Lundberg, Timo Parvela, Lars Sound ja Antti Tuomainen. Kamppanja edustaa lukemisen riemua, jonka voi tuntea pohjoismaisen sci-fin, runojen tai lastenkirjallisuuden kautta. Instituutin yhteistyökumppaneita ovat Suomen suurlähetystön lisäksi Bloodaxe Books, Gecko Press, Orenda Books, Pikku Publishing, Serpent’s Tail, Sort of Books ja Vagabond Voices. 10×10 Stories of Finland oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Mobile Home London[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenisen opiskelijaa 18:sta eri maasta suunnittelivat ja rakensivat yhdessä suomalaisen arkkitehtin Sami Rintalan ja englantilainen arkkitehtin Tom Raymontin kanssa innovatiivisen puurakennuksen Luston, 'The Finnish Forrest Museum'. Rakentamiseen kului viikko ja se saatiin valmiiksi 29.04.2017 Punkaharjussa.[2] Lastu-nimisessä katoksessa on tulisija ja se oli avoin yleisölle 08.05.2017 lähtien.

Projektia johtivat professori Harry Charrington (Westminsterin yliopisto) yhdessä suomalaisen arkkitehtin Sami Rintalan (Rintala-Eggertsson Architects), sekä Harry Paticasin (UK) ja Tom Raymontin (UK) kanssa, joka johtaa Design Studio 3.6 -projektia Westminsterin yliopistossa. Lastu-projekti oli kiinteä osa Westminsterin arkkitehtiopiskelijoiden opetussuunnitelmaa lukuvuonna 2016-17. Opiskelijat olivat jo käyneet luennoilla ja osallistuneet useisiin työpajoihin.

Tammikuussa 2017 instituutio yhdessä Westminsterin yliopiston kanssa järjestivät useita työpajoja, joissa opiskelijat pystyivät tutkimaan eri materiaaleja ja kokeilemaan eri tekniikoita katoksen suunnittelua varten. Prosessin vaiheet ja lopputulos esiteltiin valmistujaistilaisuudessa kesäkuussa 2017. Lastu esiteltiin myös ammattilaisyleisölle Habitare Showroomissa Helsingissä syyskuussa 2017. Lastu oli osa laajelmaa yhteistyöprojektia Mobile Home, joka järjestettiin vuonna 2017 Pariisin, Berliinin ja Benelux-maiden kanssa.

WOW – Women of the World Finland 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WOW – Women of the World Finland[3] on tasa arvoa edistävä festivaali, joka järjestettiin Tampereella ensimmäistä kertaa naistenpäivän jälkeisenä viikonloppuna 11.3-12.3.2017. Festivaali tuotettiin yhdessä Tampere-Talon ja feministisen ajatushautomo Hatun kanssa. Tapahtuma herätti runsaasti keskustelua ja edisti kotimaista ja kansainvälistä tasa-arvotyötä. Festivaalin monipuolinen ohjelma koostui erilaisista keskusteluista, työpajoista, elokuvanäytöksistä, pikamentoroinnista, palkintogaalasta, tanssista ja teatterista. Lisäksi festivaalin yhteydessä järjestettiin Jenni Pääskysaaren emännöimä "Naurunkarkailugaala" sekä Maria Veitolan moderoima "Miten minusta tuli minä"-päätöskonsertti. Ohjelmisto suunniteltiin yhdessä yhteensä 11:ssä eri puolilla Suomea järjestetyssä Think in -työpajassa, joissa lähes 700 ihmistä on tuottanut festivaalin konkreettisen sisällön puhuja- ja aihetoiveineen.

WOW FestivaalFestivaalin konsepti on peräisin Lontoon Southbank Centeristä, jossa festivaali järjestettiin ensimmäsien kerran 2011. [4]

M0Bius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M0BIUS[5]  on Suomen Lonstoon Instituutin ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin organisoima museo-, arkisto- ja taidealan ammattilaisten kansainväliseen liikkuvuushanke. MOBIUS - Fellowship for Visual Arts, Museums and Archives Professionals on kolmivuotinen hanke, joka edistää suomalaisten taidealan ja muistiorganisaatioiden ammattilaisten liikkuvuutta. 

Kolmivuotiseen ohjelmaan osallistuu noin neljäkymmentä arkisto-, museo- ja taidealan ammattilaista. Osallistujat sijoittuvat laajalle kentälle eri puolille Irlantia, Britanniaa ja Suomea, muun muassa Dubliniin, Manchesteriin ja Newcastleen. MOBIUS-hanketta tukevat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Koneen säätiö ja Svenska kulturfonden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 10x10 Stories from Finland celebrates literacy – The Finnish Institute in London The Finnish Institute in London. Viitattu 16.1.2018. (englanniksi)
  2. Lastu - Mobile Home London - The Finnish Institute in London The Finnish Institute in London. Viitattu 16.1.2018. (englanniksi)
  3. Women of the World Finland - Women of the World Finland Women of the World Finland. Viitattu 27.3.2017.
  4. WOW – Women of the World | Southbank Centre www.southbankcentre.co.uk. Viitattu 27.3.2017. (englanniksi)
  5. Mobius m0bius.net. Viitattu 27.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]