Suomen Lontoon instituutti

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Suomen Lontoon-instituutti)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen Lontoon-instituutin logo.

Suomen Lontoon instituutti (engl. The Finnish Institute in London) on Lontoossa sijaitseva voittoa tavoittelematon säätiö. Vuonna 1991 ovensa avannut instituutti on yksi suomalaisista eri maissa toimivista 17 kulttuuri- ja tiedeinstituutista, joiden yhteistyöelimenä toimii Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry. Instituuttia hallinnoi Suomen Lontoon instituutin säätiö.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutin toimialueena on Suomi, Britannia ja Irlanti. Se tukee tutkijoiden, taiteilijoiden, asiantuntijoiden ja päättäjien välistä vuorovaikutusta sekä tunnistaa nyky- yhteiskunnassa esiintyviä trendejä. Käytännössä instituutti muun muassa tuottaa ja tilaa erilaisia projekteja, tukee näyttelyitä, seminaareja sekä asiantuntijavierailuita ja käynnistää yhteistyöhankkeita. Instituutti muosostaa uusia kumppanuuksia, luo uusia verkostoja, ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia yhteistyökumppaneille. Instituutilla on Kulttuuri- ja taideohjelma ja Yhteiskuntatutkimuksen ja kulttuurin ohjelma. Instituutin kulttuuriohjelma edistää kulttuurivientiä, toteuttaa taiteilijavaihtoa ja kannustaa innovatiivisiin yhteistyömuotoihin eri taiteenalojen ja maiden välillä. Yhteiskuntatutkimuksen ohjelmansa kautta instituutti toteuttaa nyky-yhteiskunnan haasteita analysoivia hankkeita laajan partnerijoukon kanssa ja tuottaa aineistoa yhteiskunnan päättäjien käyttöön. Yhteiskuntatutkimuksen ohjelman painopisteitä ovat avoin tieto, avoin yhteiskunta ja koulutus. Instituutin yhteistyökumppaneita ovat Lontoon suurlähetystö ja Suomen Dublinin suurlähetystö. Instituutti kuuluu myös Europaan unionin jäsenmaiden kulttuuri-instituuttien EUNIC-verkoston Lontoon-jaostoon.lähde?

Projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutin näkyviä projekteja ovat olleet muun muassa seuraavat.

WOW- Women of the World Finland 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WOW- Women of the World Finland[1] on tasa arvoa edistävä festivaali, joka järjestettiin Tampereella ensimmäistä kertaa naistenpäivän jälkeisenä viikonloppuna 11.3-12.3.2017. Festivaali tuotettiin yhdessä Tampere-Talon ja feministisen ajatushautomo Hatun kanssa. Tapahtuma herätti runsaasti keskustelua ja edisti kotimaista ja kansainvälistä tasa-arvotyötä. Festivaalin monipuolinen ohjelma koostui erilaisista keskusteluista, työpajoista, elokuvanäytöksistä, pikamentoroinnista, palkintogaalasta, tanssista ja teatterista. Lisäksi festivaalin yhteydessä järjestettiin Jenni Pääskysaaren emännöimä "Naurunkarkailugaala" sekä Maria Veitolan moderoima "Miten minusta tuli minä"-päätöskonsertti. Ohjelmisto suunniteltiin yhdessä yhteensä 11:ssä eri puolilla Suomea järjestetyssä Think in -työpajassa, joissa lähes 700 ihmistä on tuottanut festivaalin konkreettisen sisällön puhuja- ja aihetoiveineen.

WOW FestivaalFestivaalin konsepti on peräisin Lontoon Southbank Centeristä, jossa festivaali järjestettiin ensimmäsien kerran 2011. [2]

M0Bius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M0BIUS[3]  on Suomen Lonstoon Instituutin ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin organisoima museo-, arkisto- ja taidealan ammattilaisten kansainväliseen liikkuvuushanke. MOBIUS - Fellowship for Visual Arts, Museums and Archives Professionals on kolmivuotinen hanke, joka edistää suomalaisten taidealan ja muistiorganisaatioiden ammattilaisten liikkuvuutta. 

Kolmivuotiseen ohjelmaan osallistuu noin neljäkymmentä arkisto-, museo- ja taidealan ammattilaista. Osallistujat sijoittuvat laajalle kentälle eri puolille Irlantia, Britanniaa ja Suomea, muun muassa Dubliniin, Manchesteriin ja Newcastleen. MOBIUS-hanketta tukevat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Koneen säätiö ja Svenska kulturfonden.

Viewpoint[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 instituutti tuotti yhdessä brittiläisen The Architecture Foundationin kanssa Lontoon keskustaan King's Crossin alueelle pysyvän paviljongin. Rakennuksen suunnitteli kutsukilpailun kautta kansainvälisen tuomariston valitsema arkkitehtityöryhmä Erkko Aarti & Arto Ollila & Mikki Ristola. Uutta suomalaista arkkitehtuuria esittelevä ja alan toimijoita verkottava Viewpoint pystytettiin Regent's-kanaalille London Wildlife Trustin Camley Streetin urbaanin luonnonpuiston tarkkailu- ja tutkimusasemaksi ja lanseerattiin London Design Festivalin (syyskuu 2013) aikana. Komissio oli jatkoa vuonna 2012 toteutetulle New Architects: Finland_UK arkkitehtuurin vaihto-ohjelmalle, joka tehtiin yhteistyössä Architecture Foundation ja Arkkitehtuurimuseon kanssa.

Open Knowledge Festival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutti järjesti maailman ensimmäisen Open Knowledge Festivalin Helsingissä syyskuussa 2012. Festivaali järjestettiin yhteistyössä Open Knowledge Foundationin ja Aalto Media Factoryn kanssa. Open Knowledge Festival keräsi yhteen avoimen tiedon asiantuntijoita ja toimijoita yhdistämällä kaksi kansainvälistä avoimen tiedon tapahtumaa, Open Government Data Campin ja Open Knowledge Conferencen. Festivaalin ohjelmaan kuului luentoja, työpajoja ja ohjelmointisessioita ja esiintyjiin lukeutuivat muun muassa Hans Rosling, Rufus Pollock, Farida Vis sekä Simon Rogers. Festivaali oli loppuunmyyty ja se keräsi yli 1 000 kävijää. Virtuaalisesti tapahtumaan osallistujia oli ympäri maailmaa noin 12 000.

HEL/LO Let's Talk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HEL/LO – Let’s Talk oli Suomen Lontoon instituutin vuonna 2012 Lontooseen ja Helsinkiin tuottama neliosainen muotoilun ja arkkitehtuurin keskustelusarja, joka Helsingin muotoilupääkaupunkivuonna toi yhteen lontoolaisia ja helsinkiläisiä muotoiluvaikuttajia ja luovia tekijöitä keskustelemaan kullekin kaupungille ajankohtaisista alan mahdollisuuksista ja haasteista. HEL/LO-tapahtumia järjestettiin yhteensä neljä touko-syyskuussa 2012 Lontoossa ja Helsingissä, jolloin aiheina olivat unet, pelit ja huominen. Hanke tuotettiin ja kuratoitiin yhdessä brittiläisen arkkitehtuuri- ja designjulkaisu Blueprint Magazinen kanssa.

REDDRESS[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutti toteutti Aamu Songin suunnitteleman REDDRESSin ensivierailun Isoon-Britanniaan syyskuussa 2011. REDDRESS esiteltiin brittiyleisölle osana London Design Festivalin ohjelmaa. Lontoon York Hallissa REDDRESSissä, joka on 20-metrinen mekko, esiintymistila ja katsomo, esiintyi suomalainen laulaja Emma Salokoski yhdessä Jarmo Saaren ja kamariorkesteri Britten Sinfonian kanssa. Aamu Song suunnitteli REDDRESSin vuonna 2005 ja se kuuluu Designmuseon pysyviin kokoelmiin. REDDRESS London oli World Design Capital Helsinki 2012 -projektin kansainvälinen satelliittitapahtuma.

HEL YES![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lontoon instituutti toteutti HEL YES! pop up -ravintolan ja näyttelyn syys-lokakuussa 2010 London Design Festivalille. Tapahtuma oli ensimmäinen osa instituutin suomalaisen muotoilun kansainvälistämishanketta. HEL YES! rakennettiin Lontoossa entiseen tehdastilaan, jossa vieraili kolmen viikon aikana lähes 5000 ihmistä nauttimassa suomalaisista herkuista. HEL YES! matkusti myös Helsingin Kalasatamaan 2011 ja Tukholman designviikoille 2012 osana World Design Capital Helsinki 2012 –hankkeen ohjelmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]