Suomen DX-Liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen DX-Liitto ry
Kotipaikka Helsinki
Jäsenlehti Radiomaailma
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen DX-Liitto ry (lyh. SDXL) on voittoa tavoittelematon DX-kuuntelun harrastamiseen keskittynyt järjestö Suomessa. SDXL mm. julkaisee Radiomaailma-lehteä ja muuta alan kirjallisuutta, järjestää kokouksia, harjoittaa DX-kuunteluun liittyvää tutkimustoimintaa ja neuvontaa, järjestää DX-kilpailuja, välittää jäsenilleen DX-kuuntelussa tarvittavia välineitä sekä levittää DX-tietoutta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DX-järjestötoiminnan alkuvaiheissa 1950-luvulla Suomessa vaikutti monia eri suomen- ja ruotsinkielisiä DX-kerhoja. Suomen DX-Liitto perustettiin vuonna 1971 suomenkielisen Suomen DX-Kuuntelijat ry:n ja ruotsinkielisen Finlands DX Club rf:n kattojärjestöksi. [1]Aikaa myöten alayhdistykset sulautuivat yhteen ja 1990-luvulla yhdistysten jäsenistä tuli yksinkertaisesti Suomen DX-Liiton jäseniä.

Suomen DX-kuuntelijat ry oli perustettu 1958 nimellä DX-Kerho Suomi. Syntyhetkenään se oli maamme ensimmäinen suomenkielinen DX-kerho. [1]

Harrasteen huippuaikoina 1970-1980-luvuilla jäseniä oli parhaimmillaan yli 2500. 2020-luvulla jäsenmäärä on vakiintunut 500 hengen tienoille. [2]

Suomen DX-Liitolla on alueellisia neuvojia ympäri maata. Reaaliaikainen keskustelu ja neuvonta tapahtuu nykyään enimmäkseen Facebookissa ja WhatsApp-ryhmissä. SDXL:n toimisto sijaitsee Helsingissä Annankadulla. [2]

Tärkein vuotuinen tapahtuma on Kesäkokous, joita on järjestetty eri puolilla maata vuosittain elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vuodesta 1963. [1]

Julkaisutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen DX-Liiton jäsenlehti on kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä 40-52-sivuinen aikakauslehti Radiomaailma, joka ilmestyi vuoteen 1992 saakka nimellä DX-Kuuntelija. SDXL myös toimittaa Yleisradion tekstitelevision sivua 591 alasivuineen.

Aktiivikuuntelijoille julkaistaan nopeaa uutis- ja lokibulletiinia DX-Clusive, joka sai alkunsa vuonna 1965. [1]

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radiomaailma-lehdessä ilmestyy kahdesti vuodessa SDXL-Rank, jossa pyritään keräämään mahdollisimman monelta yleisradioasemalta kuunteluverifiointi eli QSL. Rank on luonteeltaan maratontaulukko, johon lasketaan kaikki kunkin kuuntelijan eläessään keräämät asemat.

Muita kilpailuja ovat mm. vuotuinen QSL-kisa ja maanosakohtaiset QSL-palstat.

Aikaisemmin järjestettiin DX-kuuntelun Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuja, jossa kukin kuunteli omassa maassaan omilla laitteillaan etukäteen määrättynä aikana etukäteen nimettyjä radioasemia. Ympäri maailmaa sijaitsevat nettivastaanottimet ovat vieneet tältä kilpailumuodolta mielekkyyden.

KiwiSDR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2022 Suomen DX-Liitto hankki käyttöönsä KiwiSDR-vastaanottimia, jotka ovat verkossa vapaasti käytettävissä kuunteluun. KiwiSDR-laitteiden taajuusalue on 0-30 MHz. Laitteiden sijaintipaikat ja käytettävissä olevat antennit vaihtuvat aika ajoin.

Verkkoselaimella ohjattavat vastaanottimet löytyvät osoitteesta kiwisdr.com.

Paikallisia DX-yhdistyksiä ja -yhteisöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallis-alueellisia kaukokuunteluyhteisöjä
nimi kunta kotisivu
Lahden Radioharrastajat Lahti [3]
Oulun DX-Kuuntelijat ry Oulu
Salonseudun Kuuntelijat Salo
Sisä-Suomen Radioaktiiviset Jyväskylän kaupunki [4]
Koskelonseudun Radiokilta Suonenjoki
Tampereen DX-Kuuntelijat ry Tampere [5]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2016 alkaen Suomen DX-Liitto ei ole enää saanut nuorisojärjestöjen yleisavustusta. Toiminta kustannetaan jäsenten jäsenmaksuilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d 25 vuotta suomenkielistä DX-toimintaa. DX-Kuuntelija, 1983-12. Suomen DX-Liitto ry. ISSN 0335-9475.
  2. a b SDXL.n toimintakertomus 2022. Radiomaailma, 2023-03. Suomen DX-Liitto ry.
  3. https://lahdenradioharrastajat.wordpress.com/
  4. https://yle.fi/aihe/tekstitv?P=591#5
  5. https://tredxk.sdxl.org/ (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.