Suomalaisten Kemistien Seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaisten Kemistien Seura (SKS) on yksi kolmesta Suomen Kemian Seuran (SKKS) jäsenyhdistyksestä. Vuonna 1919 perustettu seura pyrkii edistämään kemiaa ja sen sovellutuksia, erityisesti kemian tutkimusta ja -teollisuutta. Seuran jäseneksi otetaan kemistin pätevyyden osoittaneita hakijoita. Seura harjoittaa kokous-, julkaisu- ja esitelmätoimintaa. SKS antaa nuorille kemisteille ja lahjakkaille kemian opiskelijoille stipendejä ja palkintoja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen suomalainen kemianalalla toimiva yhdistys oli Kemistiklubi, jonka perustivat Suomen Polyteknillisen opiston opiskelijat. Se aloitti toimintansa 1891 Gustaf Kompan ehdotuksesta. Finska Kemistsamfundet perustettiin samana vuonna. Se sai myöhemmin nimen Suomen Kemistiseura. Vuonna 1919 suomenkieliset kemistit perustivat Suomalaisten Kemistien Seuran. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi kansleri Komppa. Seura itsenäistyi 1924 Suomalaisten Teknikkojen Seurasta.

Gadolin-mitali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura on myöntänyt vuodesta 1937 erittäin ansioituneille kemisteille Johan Gadolinin muistoksi lyödyn Gadolin-mitalin, johon on kullan lisäksi sekoitettu hieman gadoliniumia. Mitali on myönnetty vuoteen 2000 mennessä yhteensä kymmenelle henkilölle. Mitalilla on palkittu seuraavat henkilöt:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Prof. Johan Gadolin (1760 - 1852) muistoksi lyöty mitali suomalaistenkemistienseura.fi. Viitattu 3.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.