Stratonike I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stratonike I (k. 253 eaa.) oli makedonialainen prinsessa ja Persian kuningatar. Hänen isänsä oli Makedonian kuningas Demetrios I. Stratonike oli naimisissa Seleukos I:n ja myöhemmin tämän pojan Antiokhos I:n kanssa.

Stratoniken ja Seleukoksen avioliitto solmittiin vuonna 300 eaa. Samalla Demetrios ja Seleukos solmivat liiton. Vuonna 293/292 eaa. Demetrios ei kuitenkaan enää ollut uhka Seleukokselle. Antiokhos oli Seleukoksen ja hänen ensimmäisen vaimonsa Apaman poika. Kerrotaan että Stratonike ja Antiokhos rakastuivat toisiinsa. Seleukoksen kerrotaan luovuttaneen Stratoniken pojalleen vaimoksi julkisessa seremoniassa. Tämän jälkeen Antiokhos nimitettiin Seleukoksen valtakunnan itäisten maakuntien hallitsijaksi.

Stratonike oli ilmeisesti arvostettu nainen. Hänen tiedetään suosineen Atargaris-kulttia Hieropoliissa. Joonian liitto nimitti juhlan hänen mukaansa. Stratonike uhrasi Artemiille Sardiissa. Hänen tiedetään uhranneen useasti Apollonille Deloksella. Hänen kuolemansa vuonna 253 eaa. on yksi harvoista ei-kuninkaallisten henkilöiden kuolemista, jotka on kirjattu babylonilaisissa kronikoissa.

Seleukoksen kanssa Stratonike sai tyttären Filan. Antiokhoksen kanssa Stratonike sai ainakin neljä lasta:

  • John D. Grainger: A Seleukid Prosopography and Gazetteer. BRILL, 1997. ISBN 9789004107991. (englanniksi)