Steyr AUG

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”AUG” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan perinnöllisyystieteen artikkelissa aloituskodoni.
Steyr AUG
Steyr AUG A1
Steyr AUG A1
Tyyppi Kaasumäntätoiminen rynnäkkökivääri
Valmistaja STEYR MANNLICHER GmbH & Co KG
Valmistusmaa Itävalta [1]
Valmistusvuodet 1977[1]
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 5,56 mm Nato (.223rem) [1]
Aseen pituus 805 mm (508 mm piipulla)
Piipun pituus 508 mm [1] (350 mm konepistoolissa, 407 mm karbiinissa, 621 mm pikakiväärissä)
Paino (tyhjänä) 3,58 kg [1]
Lipas kaksirivinen tanko
Kapasiteetti 30 [1] patruunaa
Ammuksen lähtönopeus n. 970 m/s [1]
Tehokas kantama 450–500 m
Teoreettinen kantama 1000 m
Tulinopeus (laukausta/min) 650 lks/min [1]
Steyr AUG 9 mm Parabellum/Luger-kaliiperisena konepistoolimallina.
Steyr AUG:in omalaatuinen tähtäin.

Steyr AUG (saks. Armee Universal Gewehr) on 1970-luvulla kehitetty itävaltalainen kaasumäntätoiminen rynnäkkökivääri. Vakiomalli A1 esiteltiin vuonna 1977.[2] Ase on ns. bullpup-tyyppinen, eli lipas on liipaisinkoneiston/pistoolikahvan takana. AUG:n runko on teräsvahvistettua alumiinivalua ja sen A1-vakiomallissa on kiinteä Swarovskin valmistama 1,5 x optinen tähtäin.[1]

Tähtäinkuvio on paksureunainen ympyrä, jonka avoin sisäkehä vastaa seisovan miehen korkeutta 300 metrin etäisyydeltä. Vakiopatruunan laakean lentoradan vuoksi tämän katsottiin riittävän rivisotilaan tarpeisiin; tähtäimensiirtoavain on lisävaruste. Kiväärin tukki on muovipolymeeria. Ase voidaan muuttaa vasenkätisille sopivaksi vaihtamalla siihen vasenkätinen lukko ja siirtämällä hylsynpoistoaukon suojalevy oikealle puolelle. Tukin perässä on tila puhdistusvälineille. Saman perälevyn takaa löytyy erillisenä komponenttina irrotettava laukaisukoneisto, joka on iskuvasara ja virepinnat mukaan lukien muovimateriaalia, ainoastaan jouset ja laakeritapit laukaisukoneistossa ovat terästä. Aseen lipas on läpinäkyvää muovia jäljellä olevan patruunamäärän toteamiseksi. Aseeseen sopii Naton vakiopistin, joka vaatii kuitenkin piipun ulkopinnan kierteisiin ruuvattavan lukituskiinnikkeen.

Aseesta on olemassa useita versioita. Aseen perusversio käyttää Naton 5,56 mm:n patruunaa, joita lippaaseen mahtuu joko 30 tai 42, siitä on myös 621 mm:n mittaisella raskaalla piipulla ja haaratuella varustettu pikakiväärimalli. Piiput ovat pikairrotettavia.

AUG:ta valmistetaan myös 9 mm Parabellum-kaliiperisena konepistoolimallina tai 9 mm:n piipun, lukon ja lipasadapterin (25 patruunan lippaille) sisältävänä vaihtosarjana. Näissä versioissa voi käyttää myös Steyr MPi-konepistoolin 32 patruunan lippaita.

Steyr AUG:ssa ei ole erillistä vaihdinta, vaan se ampuu kertatulta lyhyellä liipaisimen vedolla ja sarjatulta painettaessa liipaisin pohjaan. AUG:ta valmistetaan myös puoliautomaattina siviilimyyntiin ja poliisikäyttöön.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i McNab 2008, 305
  2. a b Smith 1995, 175

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Steyr AUG.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Käyttö puuttuu