Steve McCurry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steve McCurry vuonna 2011.

Steve McCurry (s. 24. helmikuuta 1950) on yhdysvaltalainen kuvajournalisti. McCurry on keskittynyt pitkällä urallaan Etelä- ja Kaakkois-Aasian kuvaamiseen. Hänen tunnetuin teoksensa on valokuva Afgaanityttö Sharbat Gulasta vuodelta 1984. Kuva julkaistiin alun perin National Geographic -aikakauslehdessä.

McCurry syntyi Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. Hän alkoi opiskella elokuvan historiaa ja elokuvausta Pennsylvanian valtionyliopistossa vuonna 1968. McCurry teki loppututkinnon elokuvataiteista vuonna 1974. McCurry innostui valokuvaamisesta työskennellessään valokuvaajana kaksi vuotta pennsylvanialaisessa sanomalehdessä The Daily Collegian.[1]

McCurryn kuvajournalistin ura alkoi 1970-luvun lopulla alkaneen Afganistanin sodan reportaasista. Hän kuvasi mujahideen-sissien joukoissa neuvostoliittolaisten tunkeutumista maahan. Hän voitti reportaasista kultamitalin sotavalokuvaaja Robert Capan nimeä kantavassa valokuvauskilpailussa sarjassa Best Photographic Reporting from Abroad.

Afganistanin sodan jälkeen McCurry jatkoi konfliktien kuvaamista. Hän kuvasi muun muassa Irakin–Iranin sotaa, Libanonin sisällissotaa, Kambodžan sisällissotaa, Persianlahden sotaa ja nykyistä Afganistanin sotaa. McCurryn töitä on julkaistu lehdissä maailmanlaajuisesti ja hän toimittaa säännöllisesti kuvia National Geographic -aikakauslehdelle. McCurry on ollut Magnum Photos -kuvatoimiston jäsen vuodesta 1986 lähtien. McCurry on voittanut useita merkittäviä palkintoja, muun muassa neljä ensimmäistä palkintoa World Press Photo -kilpailussa.

McCurry sai käyttöönsä viimeisen Kodakin valmistaman Kodachrome 64 filmirullan. Hän teki kesällä 2010 kuusiviikkoisen matkan, jolla hän otti kuvia, joissa tiivistyy hänen uransa. National Geographic -televisiokanava on tehnyt matkasta vuonna 2011 valmistuneen dokumentin.[2]

McCurryn valokuvista koottu laaja näyttely oli esillä Helsingin Taidehallissa kesällä 2013.[3]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]