Stamnos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Attikalainen punakuvio­tekniikalla koristeltu stamnos, n. 480–470 eaa. Kuvituksessa Odysseus ja seireenit. British Museum.

Stamnos (m.kreik. στάμνος)[1] on antiikin aikainen keraaminen viinin säilytys- ja sekoitusastia. Se tunnetaan vaasien muotona erityisesti kreikkalaisesta keramiikasta.[2][3][4][5]

Historia ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stamnoksia käytettiin viinin sekoittamiseen krateereiden tavoin ja säilyttämiseen amforoiden tavoin. Niitä käytettiin ilmeisesti myös tarjoilussa. Stamnoksia valmistettiin erityisesti arkaaisen kauden lopulta 500-luvulta eaa. klassisen kauden alkupuolelle 400-luvulle eaa. Stamnoksia on löydetty erityisesti Etruriasta. Nimitys stamnos saattoi viitata antiikin aikana myös muunlaisiin vaaseihin kuin vain niihin, jotka nykyään luetaan stamnoksiksi.[3][5] Vaasityypin nimi perustuu kreikan verbiin histēmi (ἵστημι), ’laittaa pystyyn’.[3][6] Siihen liittyy myös verbi katastamnizō (κατασταμνίζω), ’siirtää viiniä pienempään astiaan’.[1][7]

Muoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stamnos on muodoltaan pulleavartaloinen ja leveäharteinen pohjaa kohti kapeneva vaasi. Siinä on kaksi vaakasuoraa kädensijaa, lyhyt kaula, levenevä huuli ja matala jalka. Kädensijat kaareutuvat yleensä jonkin verran ylöspäin. Usein stamnoksissa on ollut kansi. Stamnokset on yleensä koristeltu punakuviotekniikalla, mutta myös mustakuviomaalattuja stamnoksia tunnetaan.[2][3][5] Stamnos voidaan lukea erääksi amforoiden muodoksi.[2][3][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liddell, Henry George & Scott, Robert: στάμνος, ὁ / ἡ A Greek-English Lexicon. 1940. Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b c Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Stamnos”, Antiikin käsikirja, s. 540. Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  3. a b c d e Stamnos Classical Art Research Center, University of Oxford. Viitattu 20.1.2020.
  4. Cartwright, Mark: A Visual Glossary of Greek Pottery Ancient History Encyclopedia. Viitattu 20.1.2020.
  5. a b c d Stamnos Perseus Encyclopedia.
  6. Liddell, Henry George & Scott, Robert: ἵστημι A Greek-English Lexicon. 1940. Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  7. Liddell, Henry George & Scott, Robert: κατασταμνίζω A Greek-English Lexicon. 1940. Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]