Sovetiš heimland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sovetiš heimland (סאָוועטיש הײמלאַנד, suomeksi ”Neuvostokotimaa”) oli Neuvostoliitossa vuosina 1961–1991 ilmestynyt jiddišinkielinen kaunokirjallinen aikakauslehti[1].

Neuvostoliiton kirjailijaliiton äänenkannattajana Moskovassa julkaistu Sovetiš heimland oli aikanaan maan ainoa juutalainen aikakauslehti. Se perustettiin Hruštšovin suojasään aikana sen jälkeen, kun kaikki juutalainen kulttuuritoiminta oli kielletty vuosina 1948–1952. Aluksi kuudesti vuodessa ja vuodesta 1965 lähtien kerran kuukaudessa ilmestyneen lehden päätoimittaja oli Aron Vergelis.[1]

Sovetiš heimlandista muodostui Neuvostoliiton uuden jiddišinkielisen kirjallisuuden tärkein julkaisukanava. Sen toimituskuntaan kuuluivat muun muassa Note Lurje, Hirš Ošerovitš, Josef Rabin, Moisei Teif ja Haim Beider. Lehdessä ilmestyi myös juutalaisvainojen aikana menehtyneiden kirjailijoiden teoksia, kieltä, kansanperinnettä ja kirjallisuutta käsitteleviä tutkimuksia sekä pakollisia[1] sionismin vastaisia kirjoituksia, jotka lisääntyivät erityisesti vuodesta 1970 lähtien[2]. Lisäksi lehdessä julkaistiin ulkomailla asuvien jiddišinkielisten kirjailijoiden teoksia sekä venäjän kielestä tehtyjä käännöksiä[1].

1970-luvun puolivälin jälkeen monet Sovetiš heimlandin kirjoittajista muuttivat Israeliin. Lehden tilaajakunta supistui jatkuvasti jiddišinkielisen väestön vähentyessä. Vuodesta 1978 lähtien siinä julkaistiin jiddišinkielisen aineiston ohella venäjän- ja englanninkielisiä tiivistelmiä. Vuosina 1983–1989 lehden rinnalla ilmestyi venäjänkielinen vuosikirja God za godom (”Vuosi vuodelta”). Vuodesta 1989 lähtien siinä oli laaja venäjänkielinen liite.[1]

Sovetiš heimlandin ilmestyminen lakkasi rahoituksen puutteessa vuoden 1991 lopussa, jolloin sen painos oli neljä tuhatta kappaletta. Vuosina 1993–1999 sen tilalla julkaistiin Vergelisin toimittamaa Di jidiše gas (”Juutalaiskatu”) -lehteä.[1] Ulkomaisten sponsorien rahoittama lehti[2] lakkasi sen päätoimittajan kuoleman jälkeen[1].

  1. a b c d e f g Elektronnaja jevreiskaja entsiklopedija eleven.co.il. Viitattu 7.1.2012. (venäjäksi)
  2. a b Encyclopaedia Judaica, second edition, volume 19, s. 65. Farmington Hills: Thomson Gale, 2007. ISBN 0-02-865947-3.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]