Sopeutumattomat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Sopeutumattomat
The Misfits
Ohjaaja John Huston
Käsikirjoittaja Arthur Miller
Tuottaja Frank E. Taylor
Säveltäjä Alex North
Kuvaaja Russell Metty
Leikkaaja George Tomasini
Pukusuunnittelija Jean Louis
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä United Artists
Netflix
Xfinity Streampix
Ensi-ilta 1. helmikuuta 1961
Kesto 124 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Marilyn Monroe Sopeutumattomien trailerissa.

Sopeutumattomat (The Misfits) on vuonna 1961 ilmestynyt yhdysvaltalainen elokuva, jonka ohjasi John Huston. Pääosissa olivat Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter ja Eli Wallach.

Elokuvan tuotti United Artists ja sen käsikirjoitti Arthur Miller, joka oli naimisissa Marilyn Monroen kanssa. Elokuva jäi sekä Gablen että Monroen viimeiseksi. Gable kuoli ennen ensi-iltaa ja Monroe seuraavana vuonna.

Sopeutumattomat kuvattiin Nevadan osavaltiossa, suurilta osin autiomaassa. Aikataulun ja budjetin ylittänyt kuvausprosessi oli vaikea. Sitä käsitellään useissa kirjoissa ja dokumenttielokuvissa. Horror punk -yhtye Misfits sai nimensä elokuvan mukaan.

Elokuvan keskiössä on neljä paikkaansa etsivää sopeutumatonta. Heitä ovat nuori, vasta eronnut Roslyn Taber (Monroe), leskeksi jäänyt Guido (Wallach), ikääntyvä lehmipoika Gay Langland (Gable) sekä traumaattinen Perce Howland (Clift). He lähtevät Renon autiomaahan pyydystämään villihevosia.

Matkan aikana kunkin luonto joutuu koetukselle ja henkiset haavat avautuvat.

Koska pääosanesittäjät, ohjaaja ja käsikirjoittaja olivat kuuluisuuksia, Sopeutumattomien ennakkomainonta oli suurellista. Magnum-valokuvayhtiö palkkasi luottokuvaajansa seuraamaan kuvauksia.

Prosessista tuli kuvausryhmälle ongelmallinen. Marilyn Monroen ja Arthur Millerin avioliitto rakoili, ja Monroen lääkeriippuvuus syveni. Hän myöhästyi kuvauksista tavan takaa ja joutui eräässä vaiheessa sairaalahoitoon. Sekä Monroe, että Montgomery Clift kärsivät päihderiippuvuudesta ja unettomuudesta, ja Cliftillä, joka oli alkanut kärsiä muistikatkoksista hurjan alkoholinkäytön seurauksena, oli vaikeuksia muistaa vuorosanojaan.[1]

John Huston pelasi öisin uhkapelejä ja nukahteli kuvauksissa. Tuotantoyhtiö joutui maksamaan osan hänen peliveloistaan.

Clark Gable vaati saada tehdä stunt-kohtauksensa itse. Elämäkerturit ovat arvelleet, että tämä vaikutti tuolloin 59-vuotiaan näyttelijän kuntoon.

Työryhmää painosti kuvausten ajan kova helle.

  1. Bosworth, Patricia; Kirstilä, Pentti; Monty - Montgomery Cliftin elämä (1991)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]