Somalian politiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Somalian politiikkaa määrittää sisällissota, joka vuodesta 1991 on jakanut maan useisiin sotiviin osapuoliin ja itsehallinnollisiin separatistisiin alueisiin. Somalimaan luoteisosassa on alue, joka muodostaa vakaan joskin vailla diplomaattista tunnustusta olevan suvereenin valtion.

Vuoden 2007 alussa Somalia vahvisti siirtymäkauden hallituksen (TFG), joka on äskettäin saanut päätökseen taistelun Islamilaisten oikeusistuinten liittoa (ICU) vastaan. YK tukee TFG:tä. Viime aikoihin asti se on hallinnut hallinnollisesta pääkaupungista Baidoasta käsin. Loppuvuodesta 2006 siirtymähallinnon joukot naapurimaa Etiopian joukkojen tukemana karkottivat ICU:n Mogadishusta. Afrikan unionin rauhanturvajoukot tukevat siirtymähallintoa sen pyrkiessä pitämään maata valvonnassaan.

ICUa vastaan käydyn sodan aikana itsehallinnolliset osavaltiot Puntmaa ja Galmudug ovat liittoutuneet läheisesti TFG:n ja sitä tukevien Etiopian joukkojen kanssa. Muut entiset itsehallinnolliset alueet, kuten Lounais-Somalia, Hiiraan ja Jubbalaakson liitto yhdistyivät TFG:hen.

Somaliasta tuli yhdistynyt itsenäinen valtio 1. heinäkuuta 1960, kun Brittiläinen Somalimaa ja Italian Somalimaa yhdistyivät muodostaakseen Somalian tasavallan. Brittiläisen Somalimaan aikoinaan muodostanut alue julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi alueeksi vuonna 1991, ja se tunnetaan nykyään nimellä Somalimaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]