Sharif Sheikh Ahmed

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sharif Sheikh Ahmed
Somalian presidentti
31. tammikuuta 2009 – 20. elokuuta 2012
Edeltäjä Abdullahi Yusuf Ahmed
Seuraaja Hassan Sheikh Mohamud
Henkilötiedot
Syntynyt25. heinäkuuta 1964 (ikä 59)

Šeikki Sharif Sheikh Ahmed (somaliksi Sheekh Shariif Sheekh Axmed, s. 25. heinäkuuta 1964) on entinen Somalian presidentti ja Islamilaisten oikeusistuinten liiton johtaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sharif Sheikh Ahmed syntyi Chabilassa Shabeellaha Dhexessa. Hän on opiskellut Al-Azharin yliopistossa Egyptissä, Shamaalu Kurdufanin yliopistossa Sudanissa ja suoritti tutkinnon islamilaisesta laista Tripolissa Libyassa. Hän työskenteli yläkoulun opettajana maantieteessä, arabiassa ja uskonnossa.

Hän palasi Jowhariin 2002, jolloin Abdulkassim Salad Hassanin hallitus yritti ottaa maata haltuunsa. Hän työskenteli tuolloin Jowharia klaaneineen hallinneen sotaherra Mohamed Dheren kanssa Hassania vastaan. Ahmedista tuli oikeusistuimen johtaja Jowharissa, mutta hän joutui myöhemmin pakenemaan kaupungista Mogadishuun.

Vuonna 2003 eräs poika kaapattiin ja kaappaajat vaativat lunnaita. Ahmed perusti tuolloin paikallisten kanssa oikeusistuimen, jonka johtajaksi hänet valittiin. Se pystyi vapauttamaan kaapatut sekä palautti varastettua omaisuutta. Myöhemmin hän toimi muiden kanssa ryöstelyä vastaan. Myöhemmin viisi oikeusistuinta yhdistyi ja hänet valittiin Islamilaisten oikeusistuinten liiton šuran puhemieheksi.

Häntä pidettiin toisena Islamilaisten oikeusistuinten liiton johtajista Hassan Dahir Aweysin ohella. Hän toimi myöhemmin sen toimeenpanevassa komiteassa Hassan Dahir Aweysin ryhdyttyä puhemieheksi.

Islamilaisten oikeusistuinten liitto ehti hallita Mogadishua puolisen vuotta. Joulukuussa 2006 Somalian väliaikaishallitus valloitti Etiopian joukkojen avulla pääkaupungin ja suuren osan maata. Sharif Sheikh Ahmed antautui Kenian viranomaisille kolme viikkoa Islamilaisten oikeusistuinten liiton häviön jälkeen.

Tammikuussa 2009 Sharif Sheikh Ahmed valittiin maan presidentiksi parlamentin istunnossa Djiboutissa Abdullahi Yusuf Ahmedin erottua edellisessä kuussa. Hänen merkittävimpänä vastaehdokkaanaan oli pääministeri Nur Hassan Hussein, joka luovutti saatuaan ensimmäisellä kierroksella vähemmän ääniä kuin Ahmed.[1]

Ahmed nimitti uudeksi pääministeriksi entisen, vuonna 1969 murhatun presidentti Abdirashid Ali Sharmarken pojan Omar Abdirashid Ali Sharmarken.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]