Hotelli Vaakuna

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sokos Hotel Vaakuna)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hotellia Helsingin keskustassa. Muista merkityksistä katso Hotelli Vaakuna (täsmennyssivu).
Hotelli Vaakuna elokuussa 2011.

Hotelli Vaakuna eli Sokos Hotel Vaakuna on Sokos Hotels -ketjuun kuuluva helsinkiläinen hotelli, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Helsingin keskustan Sokos. Rakennus käsittää Mannerheimintien, Postikadun, Asema-aukion ja Kaivokadun välisen korttelin kokonaisuudessaan. Tavaratalo on sen viidessä alimmassa, hotelli ylimmissä kerroksissa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotelli Vaakuna rakennettiin ja avattiin Helsingin vuoden 1940 olympialaisia varten. Rakennustyöt aloitettiin jo 1930-luvun puolivälin jälkeen. Talvisota kuitenkin keskeytti hankkeen.

Ravintola Vaakuna avattiin maaliskuussa 1947 samoin kuin nykyisen Casa Largo -ravintolan paikalla ollut Pika-Pala, josta sittemmin kuoriutui Vaakuna-Grilli. Vaakunan hotelli, joka sijaitsi aluksi vain 7. ja 8. kerroksessa, avattiin kesäkuussa vuonna 1952.

Ravintola Vaakuna oli vuoteen 1952 saakka kaupungin "hienoimman" ravintolan maineessa, kunnes Palace-hotelli avattiin, kertoo talon henkilökunta Vaakunan 30-vuotisjuhlajulkaisussa vuonna 1977. Vielä 1990-luvun alussa ravintola tunnettiin kalliista apajapöydästään ja siitä, että se rauhallisuudestaan johtuen soveltui hyvin mm. liikeneuvotteluihin.

Vaakunan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen käyttäen kalustesuunnittelussa apunaan oman toimistonsa väkeä. Hotellin sisustuskin tuli pääosin Huttusen toimiston tiimin tehtäväksi. Tuolit kuitenkin tulivat muualta. Valaisimet olivat Paavo Tynellin, tekstiilit Greta Skogster-Lehtisen.

Vaakunan rakentaminen ajoittui vaikeaan sodanjälkeisen aikaan, jolloin rakennus- ja muusta tarvittavista materiaaleista oli pula. Huttusen kekseliäisyyden sekä HOK:n silloisen kauppaneuvos Lauri Koskivaaran intensiivisen kiinnostuksen ja hyvien liikesuhteiden avulla onnistuttiin kuitenkin luomaan funkkishenkinen kokonaisuus, josta tuli yksi Helsingin hotelli- ja ravintola-arkkitehtuurin maamerkkejä.

Huttusen toimiston arkkitehdit keksivät myös piirustuksiin leikkisän nimen SOKOS, joka aluksi vakiintui käyttöön osuuskaupparyhmässä ja myöhemmin myös kansan suussa.

Vaakuna siirtyi Helsingin Osuuskaupalta SOK:n hoitoon vuonna 1995. Norjalainen Peter Abrahamssen suunnitteli Vaakunan ravintolatilojen perinpohjaisen remontin Huttusen hengessä. Mittava työ toteutettiin vuonna 1996. Silloin avattiin Vaakuna 10th Floor Restaurants eli suosituiksi tulleet, oikeasti yhdeksännessä kerroksessa sijaitsevat, ravintolat. Remontissa Abrahamssen yhdisti tilallisesti vanhan funkkis-ravintolasalin ja entisen Sky Barin. Kokonaisuuteen Abrahamssen liitti vielä Rautatieaseman puoleisen modernin aamiais- ja tilausravintolan Sokoksen tavaratalon ylittävällä käytävällä. Työ lienee yksi Helsingin ravintoloiden parhaimmin onnistuneista uuden ja vanhan yhdistämisyrityksistä.

Vaakunan sisääntuloaulan ja 9:n kerroksen aulat ovat nykyään suojeltuja.

Vaakunan liikeideoita ja sisustuksia on sittemmin uudistettu. Esimerkiksi rakennuksen katu- ja toisessa kerroksessa toimii espanjalaisteemainen ravintola Casa Largo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Larnemaa, Ari & Lahtonen, Hannu: Upeat salit. Kauppalehti Optio, 16.12.1999.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]