Snake River Plain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snake River Plainin sijainti.

Snake River Plain (suom. Snakejoen tasanko) on geologinen muodostuma, joka sijaitsee pääosin Idahon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Se on muodoltaan kaareva ja on pituudeltaan 400 kilometriä itä-länsi-suunnassa. Snakejoki kulkee alueella, ja monet Idahon suurimmista kaupungista sijaitsee tasangolla. Se voidaan jakaa itäiseen ja läntiseen osaan, jotka ovat topografisesti samanlaisia mutta eroavat rakenteellisesti.

Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läntinen Snake River Plain on koilliseen osoittava hautavajoama, joka viettää selvästi tasangon keskustaa kohti. Alueen kiviaines on ryoliittipitoista tuffia sekä joki- ja järvisedimenttejä. Kerrostumien välissä on lisäksi basalttia. Itäinen Snake River Plain ei ole siirrosvyöhyke vaan se on painunut ympäröivää maastoa matalammalle tuliperäisen kivien painosta. Itäinen alue on muodostunut kvartsisista ja mafisista kivistä. Lisäksi sitä peittää 95 prosentin alueelta basaltti.[1]

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snakejoen tasankoa.

Snake River Plain on myös Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston määrittelemä kolmannen tason eliömaantieteellinen alue. Se jaetaan vielä 10 pienempään alueeseen. Kasvillisuus on pääasiassa marunoita kasvavaa pensasaroa. Paikoin alueella on lisäksi karuja laavakenttiä ja maltsoja sekä Sarcobus-suvun kasveja kasvavaa maastoa. Maanviljelystä kannattavilla alueilla kasvatetaan sokerijuurikkaita, perunaa, sinimailasta ja viljaa sekä vihanneksia. Snakejoessa olevat Shoshonen putoukset ovat merkittävä eläinmaantieteellinen este.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Link, Paul: Neogene Snake River Plain-Yellowstone Volcanic Province Digital Geology of Idaho. Pocatello: Idaho State University. Viitattu 31.1.2012. (englanniksi)
  2. Griffith Glenn E. & Omernik, James M.: Ecoregions of Idaho (EPA) eoearth.org. 11.12.2008 Julkaisu = Encyclopedia of Earth. Viitattu 31.1.2012. (englanniksi)