Smart contract

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Älysopimus on tietokoneprotokolla, joka on tarkoitettu digitaalisesti helpottamaan, tarkistamaan tai valvomaan sopimuksen neuvottelua tai suorittamista. Älykkäät sopimukset mahdollistavat uskottavien liiketoimien suorittamisen ilman kolmansia osapuolia. Nämä transaktiot ovat seurattavia ja peruuttamattomia.

Älykkäiden sopimusten kannattajat väittävät, että monenlaisia sopimuslausekkeita voidaan tehdä osittain tai kokonaan itsesuorittaviksi, itsevalvoviksi tai molempiin. Älykkäiden sopimusten tavoitteena on tarjota turvallisuutta, joka on parempi kuin perinteinen sopimusoikeus, ja vähentää muita sopimuksiin liittyviä transaktiokustannuksia . Monet kryptovaluutat ovat toteuttaneet erilaisia älysopimuksia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älysopimuksia ehdotti ensin Nick Szabo, joka loi termin. [1] Nykyisillä toteutuksilla, jotka perustuvat lohkoketjuihin, [2] älysopimuksia käytetään enimmäkseen yleisessä laskennassa, joka tapahtuu lohkoketju- tai hajautetussa tilikirjassa. Tässä tulkinnassa, jota käytetään esimerkiksi Ethereumin säätiössä [3] tai IBM: ssä [4], älykäs sopimus ei välttämättä liity sopimuksen klassiseen käsitteeseen, vaan se voi olla mikä tahansa tietokoneohjelma.

Toteutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bysantin vikatoleranttiset algoritmit mahdollistivat digitaalisen tietoturvan hajauttamisen kautta älysopimukset. Lisäksi ohjelmointikielet, joiden Turing-täydellisyyden eri asteet ovat joidenkin blockchainien sisäänrakennettu ominaisuus, mahdollistavat mukautetun hienostuneen logiikan luomisen. [3]

Merkittäviä esimerkkejä älykkäiden sopimusten toteuttamisesta ovat seuraavat:

  • Bitcoin tarjoaa Turing-epätäydellisen Script-kielen, jonka avulla voidaan luoda mukautettuja älysopimuksia Bitcoinin päälle, kuten multisignature-tilejä, maksukanavia, aikalukkoja, ketjujen välistä vaihtokauppaa tai oraakkeleita [5]
  • Ethereum toteuttaa lähes Turing-kielen koko kielellä, joka on merkittävä älykäs sopimuskehys. [6]

Turvallisuusongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohkoketju-pohjainen älysopimus on nähtävissä kaikille mainitun lohkoketjun käyttäjille. Tämä johtaa kuitenkin tilanteeseen, jossa viat, mukaan lukien tietoturva-aukot, näkyvät kaikille, mutta niitä ei välttämättä korjata nopeasti. [7]

Tällainen hyökkäys, jota on vaikea korjata nopeasti, toteutettiin menestyksekkäästi DAO : ssa kesäkuussa 2016 tyhjentämällä 50 miljoonaa dollaria Etheriä, kun taas kehittäjät yrittivät esittää ratkaisuun, joka saisi yksimielisyyden. [8] DAO-ohjelmalla oli aikaviive, ennen kuin hakkeri pystyi poistamaan varat; Ethereum-ohjelmiston fork tehtiin hyökkääjän varojen takaisinperimiseksi ennen määräajan päättymistä. [9]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Morris: Bitcoin is not just digital currency. It's Napster for finance Fortune. 21 January 2014. Viitattu 7 November 2018.
  2. Stafford: Has the blockchain hype finally peaked? ft.com. Financial Times. Viitattu 1 June 2017.
  3. a b Buterin: Ethereum Whitepaper github. Viitattu 1 June 2017.
  4. Cachin: Architecture of the Hyperledger Blockchain Fabric ibm.com.
  5. Peck: Ethereum's $150-Million Blockchain-Powered Fund Opens Just as Researchers Call For a Halt IEEE Spectrum. 28 May 2016. Institute of Electrical and Electronics Engineers.
  6. DuPont: Experiments in Algorithmic Governance: A history and ethnography of "The DAO", a failed Decentralized Autonomous Organization iqdupont.com. 2017. Arkistoitu 30.7.2017. Viitattu 29 July 2017.
  7. Coy, Peter. "This Is Your Company on Blockchain", 25 August 2016.