Slovakiancuvac

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slovakiancuvac
Cuvac 1.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Slovakia
Määrä Suomessa rekisteröity 1 126[1]
Alkuperäinen käyttö karjan vartiointi
Nykyinen käyttö seura- ja vahtikoira
FCI-luokitus ryhmä 1 jaos 1 #142
Ulkonäkö
Paino 30-45 kg
Säkäkorkeus uros 62-70 cm, narttu 59-65 cm
Väritys valkoinen

Slovakiancuvac on alkujaan Karpaattien vuoristoseudulta kotoisin oleva paimen- ja vahtikoira. Cuvac on iso valkoinen vahtikoira, joka erinomaisten vahdin ominaisuuksiensa ansiosta on levinnyt useisiin maihin. Ensimmäiset cuvacit Suomeen toi metsänhoitaja Erkki Kettunen 1960-luvun puolessa välissä [2].

Valkoturkkiset paimenkoirat ovat kuuluneet Karpaattien vuoriston paimentolaisperinteeseen jo yli parituhatta vuotta. Kotiseudullaan cuvacit ovat vartioineet lampaita, talouksia ja karjalaumoja. Nimi cuvac tulee slovakian valppaana olemista kuvaavasta sanasta cuvat. Slovakiancuvacin luonteeseen kuuluukin ympäristön rauhallinen ja valpas seuraaminen.[3]

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan rotu on lempeä, älykäs ja uskollinen. Vaikka cuvacia pidetään ystävällisenä, useat slovakiancuvacit ovat edelleen epäluuloisia vieraita kohtaan, ja joskus jopa aggressiivisia. Omaan väkeen se suhtautuu suojelevasti ja avoimesti. Cuvac on valpas, rohkea ja vahtimisvaistoinen. Vahtikoiran ominaisuudeltaan cuvac tarkkailee ympäristöään ja ääniä, sekä mahdollisia vieraita. Kun slovakiancuvacia koulutetaan, kannattaa käyttää hyvin palkitsevia opetustapoja. Koiraa ei tule pakottaa mihinkään. Rotu on hyvä totuttaa sosiaaliseen seuraan jo pienestä lähtien, sillä tavoin koira oppii olemaan niin pienien kun isojenkin ihmisten kanssa. Nopeus on yksi rodun vahvuuksista.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnusomainen piirre rodulle on valkoinen, tiivis ja tiheä karvapeite. Sillä on voimakas luusto, runko on hieman korkeuttaan pidempi ja sillä on vahvat melko korkeat raajat.

Uroksen säkäkorkeus on 62–70 cm, nartun 59–65 cm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ulla Kokko: Koirien pikkujättiläinen. WSOY 2004.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.