Slime

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lelua. Slime käsittelee Dragon Questin hahmoa.
Slime-purkkeja.

Slime oli 1970- ja 1980-luvulla suosittu leikkikaluna käytetty löllyvä massa. Mattel toi sen markkinoille vuonna 1976. Sen pääasiallinen valmistusaine oli guarkumi. Alkuperäisten slimen markkinointi loppui 1979, mutta sen jälkeen siitä tehtiin erilaisten televisiosarjojen mukaan nimettyjä erikois-slimejä, kuten Masters of the Universe Slime ja Nickelodeon Green Slime.[1] Haamujengi-elokuvan suosion aikana sitä myytiin nimellä ektoplasma.[2]

Slime myytiin roskatynnyrin muotoisessa purkissa, jossa sitä myös säilytettiin. Purkin ulkopuolelle unohtunut slime kuivui nopeasti korpuksi ja menetti kimmoisuutensa.[2]

Nykyään slime on tullut uudelleen suosioon, ja YouTube on täynnä erilaisia ohjevideoita slimejen valmistukseen. Tukesin mukaan niiden valmistuksessa käytettävät aineet saattavat olla haitallisia ja aiheuttaa herkistymistä.[3] Vastaavia myrkyllistä booraksia sisältäviä tuotteita on myynnissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David A. Katz: Guar Gum Slime (sisältää myös valmistusohjeen ja erilaisia slime-kokeita) Chymist. Viitattu 24.9.2014.
  2. a b Slime (paljon kuvitusta) Retroland. Arkistoitu 1.9.2014. Viitattu 24.9.2014.
  3. https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tukes-varoittaa-lasten-limaleikeissa-piilee-vakavia-vaaroja-seuraukset-voivat-vaivata-koko-loppuelaman/818426 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]