Skolioosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skolioosi
Röntgenkuva kieroutuneesta selkärangasta.
Röntgenkuva kieroutuneesta selkärangasta.
Luokitus
ICD-10 M41
ICD-9 737
MedlinePlus 001241
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Skolioosi tarkoittaa selän ja selkärangan kieroutumaa. Se voi johtua lantion vinoumasta eli si-nivelen dislokaatiosta. Tällöin ristiluu, joka on selkärangan alku, on vinossa, ja siksi selkäranka kieroutuu. Skolioosin syy on kuitenkin suurimmalla osalla potilaista idiopaattinen (yli 80 % tapauksista).[1] Noin 80 % skolioosipotilaista on tyttöjä. Skolioosi havaitaan useimmiten esimurrosiässä, ja sitä voidaan hoitaa fysioterapialla, korsettihoidolla tai molemmilla, vaikeissa tapauksissa leikkauksella. Skolioosin käyryyttä mitataan asteilla.

Selän normaalissa ryhdissä kaula-, rinta- ja lannerangan notkot ovat keskenään tasapainossa, jolloin ylävartalon ristiselälle aiheuttaman kuormituksen painopiste suuntautuu keskelle ristiluuta. Kyfoosissa kuormituksen painopiste siirtyy jommalle kummalle puolelle, jolloin maksimikuorma kohdistuukin ristiluun sijaan ristiselän facettiniveliin ja si-niveleen rasittaen samalla myös saman puolen alaraajaa.[2].

Useimmilla skolioosista kärsivillä on vaivan lievä muoto. Vaikeassa muodossaan skolioosi voi vaikeuttaa sydämen ja keuhkojen toimintaa.[3]

1300- tai 1400-luvulla eläneen, vaikeasta skolioosista kärsineen naisen luuranko.

Sairauden hoito

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skolioosin hoitoon käytetään korsetti- ja leikkaushoitoa. Hoidon tukena on fysioterapia. Diagnoosin alkuvaiheessa selvitetään, mikä pahenemisennuste potilaan sairaudella on, ja päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Korsettihoito

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korsettihoito voidaan aloittaa, jos skolioosi todetaan kasvun vielä jatkuessa. Tällaisia korsetteja on kahdenlaisia: kokopäiväinen korsetti, joka otetaan lähinnä peseytymistä tai esimerkiksi uimista varten pois, sekä yökorsetti, jota pidetään vain öisin.

Korsettihoito aloitetaan vain, jos potilaan pituuskasvu on kesken. Sen tavoite on pysäyttää skolioosin paheneminen. Korsetti toimii siten, että se pakottaa selkärangan suoraksi, mikä saattaa aiheuttaa kipua ja äkkinäistä pituuskasvua, jopa useita senttejä. Korsettia pidetään pituuskasvun lakkaamiseen asti. Sen jälkeen se otetaan pois totuttautumisjakson avulla. Hoidon lopettamisen jälkeen selkä palautuu samaan kieroutumisasteeseen kuin se oli hoitoa aloitettaessa. Palautuminen voi aiheuttaa vielä kovempia kipuja kuin suoristuminen. Lisäksi ihminen menettää samalla suoristuksen mukana tulleen pituuden ja lyhenee jonkin verran. Korsettihoidon tarkoitus onkin pysäyttää sairaus, ei hoitaa sitä pois. Ainoa keino hoitaa sairaus kokonaan pois on leikkaus, joka kuitenkin tulee yleensä vaihtoehdoksi vain niissä tapauksissa, joissa korsettihoidolla ei onnistuta pysäyttämään selkärangan kieroutumista.

Korsetti muokataan keskivartalon myötäiseksi, ja joissain tapauksissa se yletetään kaulaan asti. Korsetti valmistetaan yleensä muovista, ja sen sisäpintaan lisätään pehmusteita. Korsetti tehdään jokaisen potilaan omien mittojen mukaan. Yleensä korsetteja käytetään vain hoitamaan idiopaattista skolioosia, jonka vakavuusaste ei välttämättä vaadi leikkausta, mutta sitä voidaan käyttää myös hidastamaan vakavammankin skolioosin etenemistä nuorilla lapsilla, jolloin lapsi voi saada lisää kasvuaikaa ennen tulevaa leikkausta, joka pysäyttää pituuskasvun.

Leikkaushoito

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Röntgenkuva potilaasta, jolle on tehty onnistunut skolioosileikkaus.

Leikkaushoitoa yleensä käytetään skolioosipotilaille, joiden selkärangan käyryys voisi olla suuressa määrin ulkoisesti näkyvä tai terveydelle haitallinen, sillä pahimmillaan skolioosi voi haitata hengitystä tai sydämen toimintaa.

Leikkauksen suorittaa yleensä ortopedian erikoislääkäri. Leikkauksessa selkärankaan asetetaan kaksi titaanitankoa jotka pitävät selän suorassa ja selkäranka luutuu tankojen ympärille.

Vaihtelevista syistä johtuen on usein mahdotonta suoristaa koko selkäranka, mutta useimmiten leikkauksilla voidaan merkittävästi vähentää sen käyryyttä. Nykyaikaisilla menetelmillä leikkaus epäonnistuu harvoin, joskin lihasjäykkyyttä usein esiintyy selän alueella. Onkin suositeltavaa, että potilas ylläpitää lihaskuntoaan esimerkiksi uimalla. Potilaat kykenevät yleensä normaaliin elämään, ja ainoastaan joitakin selälle erittäin rasittavia töitä tai urheilulajeja tulee välttää (esimerkiksi laskettelu tai laskuvarjohyppy). Lisäksi Suomessa laajemman skolioosileikkauksen läpikäyneet miehet vapautetaan asepalveluksesta. Tulevaisuus näyttää, millaisia ongelmia potilaalle tulee tämän vanhetessa.

Skolioosileikkauksessa voidaan käyttää esimerkiksi Harrington-Drummondin[4] sauvaa (kuvassa oikealla). Sauva on titaania tai muuta ruostumatonta metallia ja kieroutuman pituudesta johtuen eri pituinen. Noin 45 asteen kallistuskulmaisessa skolioosissa selkärangan päälle luudutettava sauva on noin lyijykynän mittainen. Sauva kiinnitetään selkänikamiin nappiompelein ja luudutetaan kiinni. Potilas on sairaalassa noin 10 päivää ennen kotiutumistaan. Itse leikkaus kestää skolioositapauksessa keskimäärin 5–7 tuntia. Jos kieroutuma on selän yläosassa, se liikkuu leikkauksen jälkeen lähes normaalisti.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]