Skagen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skagen
vaakuna
vaakuna

Skagen

Koordinaatit: 57°43′N, 10°35′E

Valtio Tanska
Hallintoalue Region Nordjylland
Kunta Frederikshavn
Hallinto
 – Asutustyyppi taajama
Väkiluku (2017) {{{väkiluku_yhteensä}}}
 – Metropolialue 60 356

Skagen on 8 088 asukkaan taajama[1] ja alue Tanskassa Jyllannin pohjoiskärjessä. Se tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan, jotka leviävät sekä niemen itä- että länsirannikolle. Skagenin sarveksi kutsuttu niemi (tansk. Grenen) muodostaa Kattegatin ja Skagerrakin salmien maantieteellisen rajan. Skagen oli aiemmin itsenäinen kunta, mutta 1. tammikuuta 2007 Tanskan kuntauudistuksen yhteydessä se muodosti yhdessä Sæbyn ja Frederikshavnin kuntien kanssa nykyisen Frederikshavnin kunnan.

Skagerrak ja Kattegat kohtaavat Skagenin sarvessa.

Tanskalaiset kutsuvat Skagenia nimellä Valon maa sen vaaleiden hiekkarantojen takia. Skagenin hiekkarannoilla on liikkuvia dyynejä. Kaupunki on turistien suosima varsinkin kesäaikaan, ja turismi on syrjäyttänyt kalastuksen tärkeimpänä elinkeinona, vaikka kaupungissa on suuri kalasatama. Skageniin johtaa rautatie (Skagensbanen) Frederikshavnista. Liikennettä tällä rataosuudella harjoittaa yksityinen rautatieyhtiö Nordjyske Jernbaner.

P. S. Krøyerin maalaus Kesäilta Skagenin rannalla.
Skagenin majakka

Skagenin maalarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun lopussa joukko taiteilijoita vietti aikaansa Skagenissa maalaten maisemamuotokuvia. Ryhmää kutsutaan nimellä Skagenin maalarit (tansk. Skagenmalerne). Kuuluisin ryhmän jäsenistä oli Peder Severin Krøyer, jonka tunnetuin teos ”Kesäilta Skagenin etelärannalla. Anna Ancher ja Marie Krøyer” (tansk. Sommeraften ved Skagen Sønderstrand med Anna Ancher og Marie Krøyer) on tyypillinen taiteilijaryhmän teos. Krøyer, kuten useimmat muutkaan ryhmäläiset, ei asunut koko vuotta Skagenissa, vaan vietti talvet Kööpenhaminassa.

Grenen Tanska Panorama Skagerrakissa ja Kattegatissa Pohjanmeri ja Itämeri (2018)


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Skagen.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.