Sivilikit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Sivilikit ("civiliki") ovat silovikkien kanssa kilpaileva poliittinen ryhmä Venäjällä. Dmitri Medvedev johtaa lähinnä teknokraateista ja lakimiehistä koostuvia sivilikkejä.[1][2][3][4] Alkujaan sivilikit olivat Boris Jeltsinin kauden Anatoli Sobtšakin miehiä ja nuorempia Pietarin talousmiehiä[5]. Sivilikit haluavat taloudellista vakautta ja vahvoja kauppasuhteita länteen, eikä heillä ole tukenaan poliittista aatetta.

Sivilikkeihin kuuluu "Kremlin talousmiehiä", "Kremlin lakimiehiä" ja "Pietarin viestintämiehiä" sekä Viktor Tšerkešovin ryhmä. Sotilastiedustelu GRU tukee sivilikkejä.lähde?

Kremlin teknokraatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kremlin teknokraatit eli Pietarin lakimiehet ovat Dmitri Medvedevin vetämä Putinin silovikkien kanssa kilpaileva poliittinen suuntaus Venäjällä[6]. Teknokraatit vastustavat länsityylistä demokratiaa, ja uskovat kyvykkään eliitin tietävän, mikä on kansalle parasta. Silti teknokraatit suhtautuvat hieman vapaamielisemmin talouteen, ulkopolitiikkaan ja kansalaisvapauksiin kuin haukkamaisista turvallisuuspalvelun ja armeijan miehistä koostuvat Putinin johtamat silovikit.

Teknokraattien ajatusmaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjällä on pitkä teknokraattisen ajattelun perinne. Lenin julisti aikoinaan kommunismin olevan neuvostovaltaa ja sähköistämistä. Nykyään Venäjällä on tarvetta uusia maan vanhentunutta teollisuutta ja kuljetusteitä ja rakentaa uutta infrastruktuuria.

Teknokraattien vetäjä Dmitri Medvedev on pohjimmiltaan varsin epäpoliittinen hahmo. Teknokraatit uskovat muita etevämpään johtoeliittiin. He tarjoavat Venäjälle pelastukseksi rahaa, taitavia johtajia ja nykyaikaista teknologiaa. Näin ollen heidän mielestään maata tulee kehittää eteenpäin ylhäältä tapahtuvan ohjauksen avulla. Eri asia on, löytyykö teknokraattien riveistä sitten riittävästi johtamistaitoa innostamaan kansa projekteihin, jotka eivät sitä kiinnosta. Venäjällä vallitseva laittomuuden ja korruption ilmapiiri on myös kova pala teknokraateille. Teknokraatit uskovat venäläisten tekniikan tuntijoiden innovaatioiden vievän maan kehitystä eteenpäin ja tuottavan maalleen kunniaa. Mutta ainakin Boris Jeltsinin kaudella teknokraattien ylhäältä ohjaamat talousuudistuksetlähde?

Jeltsinin kauden teknokraatit Jegor Gaidar ja Gennadi Burbulis 1991, Anatoli Tšubais-Boris Nemtsovin ryhmä 1997 ja Sergei Kirijenkon hallitus eivät onnistuneet vakauttamaan maan taloutta. Putinin kauden alun teknokraatteja olivat talousministeri Aleksei Kudrin ja kauppaministeri German Gref.lähde?selvennä

Teknokraatteja ei tule sekoittaa demokraatteihin, vaikka he eivät ole yhtä jyrkkiä kuin silovikit. Teknokraatit eivät ole missään nimessä täysin vapaata markkinataloutta kannattavia demokraatteja vaan kannattavat valtiojohtoisia, korporatiivisia yrityksiä. Venäjän teknokraatit eivät ole läheskään yhtä länsimielisiä kuin Grigori Javlinskin liberaalis-sosiaalidemokraattinen Jabloko ja Oikeistovoimien liitto SPS. Silti monia teknokraattisina pidettyjä on ollut esimerkiksi SPS:n riveissä.[7]. Vuonna 2010 uskottiin ainoastaan ei-länsimielisen Mironovin "Oikeudenmukainen Venäjä" nimisen puolueen olevan vakavasti otettava oppositio nykyiselle konservatiivisen Yhtenäisen Venäjän politiikalle, mutta sekin on lähellä Putinia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]