Sitova välilyönti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sitova välilyönti eli yhdistävä välilyönti (U+00A0, engl. no-break space, non-breaking space, NBSP) on erityinen tietokoneissa käytettävä sanaväli, jota seuraava sana pysyy aina samalla rivillä edeltävän sanan kanssa. Tavallisen välilyönnin kohdalle tietokone voi tekstiä rivittäessään tarvittaessa sijoittaa rivinvaihdon, mutta sitovan välilyönnin yhdistämiä sanoja (tai merkkejä) on käsiteltävä erottamattomana kokonaisuutena, joten jos rivin lopussa ei ole tarpeeksi tilaa jälkimmäiselle osalle, koko yhdistelmä siirtyy seuraavalle riville.

Sitova välilyönti näyttää periaatteessa aivan samalta kuin tavallinen välilyönti. Käytännössä eroja voi tosin ilmetä, jos teksti typografisesti tasataan sekä vasemmasta että oikeasta reunasta; tasauksen yhteydessä kaikki samalla rivillä olevat sanavälit tarvittaessa hieman levenevät, mutta sitovan välilyönnin jotkin sovellusohjelmat jättävät leventämättä.

Sitova välilyönti sisältyy Latin 1 -merkistöön, joten teknisesti se on käytettävissä aina, kun esimerkiksi ä- ja ö-kirjaimetkin ovat käytettävissä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sitovaa välilyöntiä on tarkoituksenmukaista käyttää tavallisen välilyönnin sijasta sellaisten sanojen tai merkkien välissä, joista ensimmäinen vaikuttaisi jotenkin orvolta rivin lopussa tai jälkimmäinen vaillinaiselta rivin alussa. Sitova välilyönti on paikallaan etenkin seuraavanlaisissa tilanteissa (näissä esimerkeissä sitovat välilyönnit on erikseen varjostettu, jotta ne erottuisivat tavallisista välilyönneistä):[1]

 • pitkissä numerosarjoissa tuhaterottimena:
  • 65 536
  • 3,141 592 654
 • lukuarvon sekä raha- tai mittayksikön lyhenteen tai tunnuksen välissä:
  • 10 
  • 10 km
  • 10 %
 • vastaavasti muissa tiiviisti yhteen kuuluvissa ilmauksissa:
  • formula 1
  • alakohta 5
  • täydennysosa A
 • sellaisen pisteen perässä, joka ei päätä virkettä:
  • 7. kerros
  • M. Meikäläinen
  • ym. asiat
 • sanan lopussa elliptisesti käytetyn yhdysviivan perässä, jottei se vaikuttaisi pelkältä tavuviivalta:
  • katu- ja tieverkosto (jos rivi vaihtuisi juuri yhdysviivan jälkeen, äkkiseltään sanat katu sekä ja hahmottuisivat yhdeksi sanaksi katuja)
 • ajatusviivan, vinoviivan tai esimerkiksi matemaattisen merkin edellä, jos se voisi rivin alussa näyttää häiritsevältä tai suorastaan hämmentävältä:
  • Unicodessa on muutamia typografisia erikoismerkkejä – kuten sitova välilyönti ja sitova yhdysviiva (U+2011 tai HTML ‑) –, jotka voivat helpottaa taiton viimeistelyä, jos niitä käytetään johdonmukaisesti jo kirjoitusvaiheessa.
  • Elettiinpä ennenkin / Vaikk’ ojan takan’ oltiin / Ojapuita poltettiin / Ja ojast’ oltta juotiin (Aleksis Kivi)
  • 2 + 2 = 4 (ja jos sitovaa välilyöntiä käytetään matemaattisten merkkien perässäkin, saadaan koko yhtälö pysymään samalla rivillä)
 • toisaalta repliikkiviivana esiintyvän ajatusviivan perässä, jottei se joutuisi eroon itse repliikistä:
  • Opettaja katsoi Mattia tuimasti. – Tietäisit vastauksen, jos olisit lukenut läksysi, hän sanoi.

Muita sitovia sanavälimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sitovan välilyönnin lisäksi Unicode-merkistössä on muitakin samankaltaisia erikoismerkkejä. Sitova ohuke (U+202F, engl. narrow no-break space, NNBSP) on tavallista välilyöntiä kapeampi, ja siksi se voisi olla typografisesti tyylikkäämpi vaihtoehto esimerkiksi lukujen tuhaterottimeksi (esim. 65 536). Kaikki selaimet eivät kuitenkaan osaa kunnolla käsitellä sitovaa ohuketta, vaan se saattaa näyttää yhtä leveältä kuin sitova välilyönti. Pahimmassa tapauksessa selain ei ehkä edes tunnista sitovaa ohuketta, vaan näyttää sen paikalla jonkinlaisen korvikemerkin.

Numerovälilyönti (U+2007, engl. figure space) on yleensä tavallista välilyöntiä leveämpi, sillä sen leveys vastaa fonttiin sisältyvien numeromerkkien leveyttä. Se on lähinnä tarkoitettu käytettäväksi allekkain lueteltavissa numerosarjoissa, joiden halutaan pysyvän täsmälleen samanlevyisinä keskenään. Numerovälilyönti on kuitenkin esimerkiksi tuhaterottimeksi usein häiritsevän leveä, ja lisäksi se voi sitovan ohukkeen tavoin joissain tilanteissa aiheuttaa teknisiä ongelmia.

Erikoistapaus on leveydetön sitova merkki, joka on itsessään näkymätön mutta jolla voidaan tarvittaessa varta vasten estää rivinvaihto jossain tietyssä kohdassa. Tällaisia merkkejä on Unicodessa itse asiassa kaksi, sillä alkuperäistä leveydetöntä yhdistävää välilyöntiä (U+FEFF, engl. zero width no-break space, ZWNBSP) käytetään nykyään ensisijaisesti teknisenä tavujärjestyksen osoittimena eräissä Unicoden merkistökoodauksissa. Käytännössä se yhä käy myös sitovaksi merkiksi, vaikka periaatteessa tähän tarkoitukseen suositellaan pikemminkin sanayhdistintä (U+2060, engl. word joiner, WJ).[2][3] Sanayhdistintä puolestaan ei pidä sekoittaa leveydettömään yhdistimeen (U+200D, engl. zero width joiner, ZWJ), jota ei ole tarkoitettu rivinvaihdon estämiseen, vaan erityisesti arabialaiselle sekä etelä- ja kaakkoisaasialaisille kirjoitusjärjestelmille ominaisten ligatuurien muodostamiseen.[4]

Sitovan merkin tuottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sellaisilla tietokoneilla, joissa on käytössä laajennettu suomalainen näppäimistö, sitova välilyönti voidaan kirjoittaa pitämällä alhaalla AltGr-näppäintä, samalla kun painetaan välilyöntinäppäintä:[5][6]

AltGr·Välilyönti

Monissa tekstinkäsittelyohjelmissa, kuten Microsoftin Wordissä ja Openofficen Writerissa, sitova välilyönti voidaan tuottaa myös pitämällä alhaalla Ctrl-näppäintä yhdessä vaihtonäppäimen kanssa, samalla kun painetaan välilyöntinäppäintä:

Ctrl· Shift·Välilyönti

HTML-kuvauskielessä sitova välilyönti on tuotettavissa kirjoittamalla koodiin normaalin välilyönnin sijasta nimiviittaus   tai Unicode-tunnukseen perustuva numeerinen merkkiviittaus.

Sitovia Unicode-merkkejä
Näyte Unicode HTML-viittaus
tunnus nimi lohko
  U+00A0 yhdistävä välilyönti[7] (no-break space) latinalaisen merkistön täydennys Latin 1:ksi[8]  
 
 
U+2007 numero­välilyönti (figure space) yleisiä välimerkkejä[2]  
 
U+202F yhdistävä ohuke (narrow no-break space)  
 
U+2060 sanayhdistin (word joiner) ⁠
⁠
 U+FEFF leveydetön yhdistävä välilyönti (zero width no-break space); ensisijaisesti oikeastaan tavujärjestyksen osoitin (byte order mark, BOM) arabialaisia hahmoja B[3] (merkki ei suoranaisesti liity arabialaiseen kirjaimistoon, vaikka se on muodollisesti sijoitettu samaan lohkoon eräiden arabialaisten erikoismerkkien kanssa) 


Vaihtoehtoisia menetelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sitovan merkin sijasta voidaan HTML-koodissa käyttää tyyliohjetta white-space: nowrap, joka estää epätoivottavat rivinvaihdot tietyn elementin sisällä. Jotkin selaimet esimerkiksi sallivat rivinvaihdon aina ennen aloittavaa sulkumerkkiä tai lopettavan sulkumerkin perässä, joten sellainen vaihtoehtoisia muotoja yhdistelevä ilmaus kuin vilkas(tut)taa voi yllättävästi katketa sulkeiden kohdalla. Tämä voidaan estää upottamalla koko sana span-elementtiin, johon liitetään rivinvaihdot estävä tyyliohje:

<span style="white-space: nowrap">vilkas(tut)taa</span>

Tämä on hieman kömpelöä, mutta usein teknisesti turvallisempi vaihtoehto kuin leveydetön sitova merkki, joka voisi jossain tilanteessa aiheuttaa toisenlaisia yllätyksiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Korpela, Jukka K.: Sitovan välilyönnin käyttö suomen kielessä jkorpela.fi. Viitattu 24.9.2010.
 2. a b General Punctuation (PDF) The Unicode Standard 5.2 Code Charts. 1991–2009. Viitattu 24.9.2010. (englanniksi)
 3. a b Arabic Presentation Forms-B (PDF) The Unicode Standard 5.2 Code Charts. 1991–2009. Viitattu 24.9.2010. (englanniksi)
 4. Constable, Peter: Proposal on Clarification and Consolidation of the Function of ZERO WIDTH JOINER in Indic Scripts (PDF) Public Review Issue #37. 30.6.2004. Viitattu 24.9.2010. (englanniksi)
 5. Korpela, Jukka K.: Suomalainen monikielinen näppäimistö jkorpela.fi. 2006–2010. Viitattu 24.9.2010.
 6. Kotoistus: Uusi näppäinasettelu 2006–2008. Tieteen tietotekniikan keskus. Arkistoitu 21.5.2011. Viitattu 24.9.2010.
 7. Eurooppalaisen merkistön merkkien suomenkieliset nimet (Suomennos on tehty Suomen Standardisoimisliiton taloudellisella avustuksella, mutta sitä ei ole vahvistettu SFS-standardiksi.) 2004. Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen laitos. Arkistoitu 19.9.2010. Viitattu 24.9.2010.
 8. C1 Controls and Latin-1 Supplement (PDF) The Unicode Standard 5.2 Code Charts. 1991–2009. Viitattu 24.9.2010. (englanniksi)