Sissipataljoona 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sissipataljoona 2 (jatkosota)
Toiminnassa 1941–1942
Valtio  Suomi
Puolustushaarat maavoimat
Aselajit jalkaväki
Komentajat
Tunnettuja komentajia Vilho Roininen

Sissipataljoona 2 (SissiP 2) oli Jatkosodan erikoisyksikkö, joka koottiin kesäkuussa 1941 Kiuruvedellä. Sieltä pataljoona siirtyi 19. kesäkuuta 1941 alkaen junakuljetuksella Iisalmen ja Kontiomäen kautta Sotkamoon ja muutaman päivän odottelun jälkeen edelleen Hammaslahden asemalle, josta matkaa jatkettiin pyörillä etulinjaa kohti.

Pataljoona ei kuulunut pysyvästi mihinkään divisioonaan tai prikaatiin, vaan se alistettiin näille kulloistenkin tarpeiden mukaan. Se osallistui taisteluihin ensin VII AK:n 7. D:n joukko-osastona Laatokan Karjalassa muun muassa Rytyssä, Tohmajoella ja Helylässä ja oli sitten Laatokan rannalla Vitelessä, Koirinojalla ja Salmissa I AK:n järjestämän meripuolustuksen varmistustehtävässä. 23. syyskuuta 1941 pataljoona siirtyi Uuksun asemalta junakuljetuksella Suojoelle, jonne saavuttiin seuraavana päivänä. Se osallistui sitten eri kokoonpanoille alistettuna taisteluihin muun muassa Kostamuksessa, Porajärvellä, Jänkäjärvellä, Soutjärvellä ja lopuksi Maaselän kannaksella ja Krivissä.

Sissipataljoona 2 lakkautettiin helmikuussa 1942. Jatkosodan hyökkäysvaiheen tuolloin päätyttyä pataljoonan vanhimmat ikäluokat kotiutettiin ja muut siirrettiin eri yksiköihin, kuten Jääkäripataljoona 1:een Päiväkäskyn 4/42 mukaisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]