Siperianjokilohi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Siperianjokilohi
Hucho taimen June 2007 Uur River.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Lohikalat Salmoniformes
Heimo: Lohet Salmonidae
Suku: Hucho
Laji: taimen
Kaksiosainen nimi
Hucho taimen
(Pallas, 1773)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Siperianjokilohi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Siperianjokilohi Commonsissa

Siperianjokilohi (Hucho taimen) on suurin lohien heimon (Salmonidae) kaloista. Useimmissa kielissä, mm. venäjässä, ruotsissa, saksassa, ranskassa ja englannissa se tunnetaan nimellä taimen, mutta sillä ei ole mitään tekemistä suomessa taimeneksi kutsutun lajin (Salmo trutta) kanssa. Siperianjokilohi voi kasvaa yli 1,5-metriseksi ja satakiloiseksi.

Levinneisyys ja systematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperianjokilohi on Euraasian itäosien sisävesien kala, jonka levinneisyys ulottuu Euroopan-puoleisen Venäjän itäosista Tyynenmeren rannikolle. Se elää Jäämereen laskevissa vesistöissä Petšorasta Janajoelle sekä Volgassa ja muissa Kaspianmeren joissa. Itä-Aasiassa se elää myös Tyyneenmereen laskevissa joissa, erityisesti Amurissa ja Ussurissa, myös Mongolian ja Kiinan alueella.

Keski-Euroopassa siperianjokilohen korvaa lähisukuinen tonavanjokilohi (Hucho hucho), ja jotkut pitävät sitä tämän alalajina (Hucho hucho taimen).

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperianjokilohi elää etenkin suurissa, vahvasti virtaavissa joissa, mutta myös kylmissä järvissä. Se tekee jokseenkin lyhyitä kutuvaelluksia, muttei koskaan laskeudu mereen. Kutu tapahtuu pienissä matalissa sivujoissa toukokuulla.

Siperianjokilohi on kalaa syövä petokala, mutta voi saalistaa myös nisäkkäitä ja lintuja. Se on urheilu- ja salakalastuksen haluttu kohde, muttei taloudelliseti kovin tärkeä ruokakala. Sen ympärille pyritään kehittämään pyydä- ja päästä –kalastukseen perustuvaa ekoturismia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hogan, Z. & Jensen, O.: Hucho taimen IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.08.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]