Sinornithosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinornithosaurus
Sinornithosaurus millenii
Sinornithosaurus millenii
Varhaisliitukausi
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sauropsida
Ylälahko: Hirmuliskot Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Theropoda
Osalahko: Tetanurae
Heimo: Dromaeosauridae
Suku: Sinornithosaurus
Lajit
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sinornithosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sinornithosaurus Commonsissa

Sinornithosaurus (”kiinalainen lintulisko”) oli pieni, höyhenpeitteinen lihansyöjäteropodi. Xing Xu, Xiao-Lin Wang ja Xiao-Chun Wu löysivät Sinornithosauruksen Liaoningin maakunnasta Pohjois-Kiinasta Yixianin muodostumasta 1999. He myös nimesivät eläimen samana vuonna. Tämä vain 1,3 metriä pitkä dinosaurus eli 124 miljoonaa vuotta sitten varhaisliitukaudella. Sinornithosaurus luetaan heimoon Dromaeosauridae, johon kuului muun muassa Deinonychus ja Jurassic Park-elokuvista tuttu Velociraptor.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinornithosaurus oli pääpiirteiltään samantapainen kuin muutkin heimon jäsenet. Sen pää oli pitkä ja kapea. Sinornithosauruksen kolmisormisten eturaajojen pituus oli neljä viidesosaa takaraajojen pituudesta. Sen olkapäiden kuopat osoittivat sivuille, joten eturaajojen liikerata oli suuri. Takaraajoissaan sillä oli neljä varvasta ja isot sirppikynnet. Sinornithosauruksen häntä oli limittäisten luisten puikkojen jäykistämä. Se oli Microraptorin ohella yksi heimonsa varhaisimmista ja primitiivisimmistä jäsenistä.

Höyhenpeite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurinta osaa Sinornithosauruksen ruumiista peitti tiheä untuvainen kuitupeite, joka tosin oli alkeellisempi kuin liskolintu Archaeopteryxin höyhenet. ”Protohöyheniä” oli mahdollisesti monilla muillakin lintumaisilla dinosauruksilla, mutta ne säilyvät vain erityislaatuisissa geologisissa olosuhteissa. Samankaltaisia jälkiä on löydetty usealta pieneltä teropodilta Kiinan Liaoningin maakunnasta, esimerkiksi Sinosauropteryxilta.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Sinornithosaurus oli pieni, se oli kokoonsa nähden tehokas saalistaja. Yksinään Sinornithosaurus saalisti pieniä saaliseläimiä, kuten hyönteisiä, liskoja, pieniä nisäkkäitä ja varhaisia lintuja. Sinornithosaurukset saattoivat myös metsästää laumoissa, jolloin ne saivat kaadettua itseään suurempia saaliita.

Mahdollinen myrkky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empu Gongin johtama kiinalainen tutkijaryhmä löysi vuonna 2009 Sinornithosauruksen kallosta piirteitä jotka viittasivat sen myrkyllisyyteen. Sen keskihampaat olivat epätavallisen pitkät ja torahammasmaiset ja niiden pinnassa oli uurteet, jotka ovat tyypillisiä myrkyllisille pedoille. Hampaiden juuressa oli pienet syvennykset joiden he uskoivat olleen mahdolliset myrkkyrauhaset.

Vuotta myöhemmin toinen tutkimus kyseenalaisti tämän teorian. Heidän mukaan uurteiset hampaat olivat yleisiä teropodien keskuudessa, eikä ollenkaan merkkejä myrkyn kuljetuksesta. He selittivät myös että pidentyneet hampaat olivat yksinkertaisesti tavallisen kokoiset hampaat jotka olivat osittain pudonneet. Myrkkyrauhasille ei ollut mitään todisteita eikä niille olisi ollut tilaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]