Sinirapu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinirapu
Procambarus alleni.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Heimo: Cambaridae
Suku: Procambarus
Laji: alleni
Kaksiosainen nimi

Procambarus alleni
(Faxon, 1884)

Katso myös

 Commons-logo.svg Sinirapu Commonsissa

Sinirapu (Procambarus alleni) on rapulaji. Luonnossa sitä esiintyy vain Floridan seisovissa suovesissä. Sinirapu voi kasvaa jopa 20 senttimetriä pitkäksi, joten akvaarion vähimmäiskoko yhdelle yksilölle on noin 130 litraa. Useampaa yksilöä varten akvaarion koko on tuplattava. Laji ei ole aggressiivinen, mutta sen kanssa ei silti kannata pitää pohjakaloja. Sitä ruokitaan pakastetuilla äyriäisillä, hyönteistoukilla teollisilla kuivamuonilla. Rapu syö pohjastakin vesikasveja ja levää. Veden optimilämpötila on 14–19 celciusastetta, mutta laji tulee toimeen kunhan lämpötila on edes 10–27 asteen välillä. Se on yöaktiivinen ja kaivelee mutaan ja kivien joukkoon piilokoloja. Luonnonoloissa se voi kaivautua pohjaan ja olla siellä pitkäänkin, kunnes seuraavat sateet tuovat lisää vettä. Sinirapu voi lisääntyä akvaariossakin. Naaraan koosta riippuen munia voi tulla 100–350, ja naaras kantaa niitä pyrstönsä alla. Poikaset kuoriutuvat noin kolmen viikon kuluttua muninnasta.

Lajin kirkkaan sininen väri on valikoivan kasvatuksen tulosta. Väri johtuu entsyymivajauksesta, joka on perinnöllisesti peittyvä ominaisuus. Luonnossa tavattavat siniravut ovat enimmäkseen ruskeita ja niiden kuoressa on tummia täpliä.

Sinirapu on sukua punaravulle eli lousiananravulle (Procambarus clarkii), jota myös pidetään akvaarioissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Crandall, K.A.: Procambarus alleni IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.8.2014. (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.