Sininarrinpensas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sininarrinpensas
Sininarrinpensas puistossa Itävallassa
Sininarrinpensas puistossa Itävallassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ranunculales
Heimo: Akebiakasvit Lardizabalaceae
Alaheimo: Lardizabaloideae
Suku: Narrinpensaat Decaisnea
Laji: fargesii
Kaksiosainen nimi

Decaisnea fargesii
Franch.

Katso myös

  Sininarrinpensas Wikispeciesissä
  Sininarrinpensas Commonsissa

Sininarrinpensas (Decaisnea fargesii) on akebiakasvien (Lardizabalaceae) heimoon, narrinpensaiden (Decaisnea) sukuun kuuluva kasvilaji. Sininarrinpensas eroaa narrinpensaiden suvun toisesta lajista, keltanarrinpensaasta (Decaisnea insignis), hedelmien värin perusteella. Jotkut kasvitieteilijät kuitenkin yhdistävät nämä kaksi kuuluvaksi samaan lajiin, ja toiset kasvitieteilijät ovat kuvanneet narrinpensaiden sukuun näiden kahden lisäksi vielä kaksi muutakin lajia.

Sininarrinpensaan tieteellisen nimen lajinimi (fargesii) viittaa 1844–1912 eläneeseen ja Kiinassa kasveja keränneeseen sekä tämän lajin löytäneeseen Père Paul Guillaume Fargesiin.

Sininarrinpensas on kausivihanta, pystykasvuinen ja monirunkoinen pensas, joka kasvaa yleensä enintään noin kuusi metriä korkeaksi ja leveäksi. Sen lehdet ovat monilehdykkäisiä ja kukat yksikotisia. Kukat sijaitsevat nuokkuvissa terttumaisissa kukinnoissa. Kukista kehittyvät hedelmät ovat poikkeuksellisenvärisiä ja muistuttavat ulkonäöltään papujen palkoja. Hedelmät ovat itse asiassa meheviä tuppiloita ja syksyllä kypsyessään ne muuttuvat sinisiksi. Kypsinä hedelmät halkeavat auki ja niiden sisältämät lukuisat siemenet pääsevät leviämään ympäristöön. Hedelmien malto on syötävää, ja Sikkimin alueen alkuperäisasukkaat pitivät hedelmiä herkkuna.

Sininarrinpensas kasvaa metsissä, tiheiköissä, vuorten rinteillä sekä jokilaaksoissa Intiassa, Nepalissa, Bhutanissa, Kiinassa ja Myanmarissa. Lisäksi lajia kasvatetaan koristekasvina muualla maailmassa.

Koristekasvina sininarrinpensas kasvaa runsasravinteisessa ja kosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Laji ei kestä kuivuutta, joten sen kasvualusta tulee pitää vakaan kosteana. Kylmemmillä alueilla lajin maanpäälliset osat saattavat kuolla kokonaan talvella, mutta kasvi voi lähteä uuteen kasvuun elossa säilyneistä juurista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]