Sinaloa (kartelli)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Culiacán Meksikon Sinaloan osavaltiossa on Sinaloan kartellin, "Veriliiton", kotikaupunki.

Sinaloan kartelli (espanjaksi Cártel de Sinaloa, CDS) on Meksikossa perustettu kansainvälinen rikollisjärjestö, joka harjoittaa huumekauppaa, rahanpesua ja muuta rikollisuutta. Se on ollut pitkään Meksikon merkittävin huumekartelli. Järjestön johtajana toimi pitkään "El Chapo Guzman".

Nimitys, alue, toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaloan kartellin alue maaliskuussa 2008.

Sinaloan kartelli tunnetaan myös nimillä Guzmán-Loeran järjestö, Tyynenmeren kartelli, Liitto, Veriliitto (La Alianza de Sangre). Sinaloan kartelli salakuljettaa ja myy mm Kolumbian kokaiinia, Meksikon marijuanaa Kaakkois-Aasian heroiinia[1][2] sekä metamfetamiinia ja MDMA:ta Yhdysvaltoihin.

Tämä Culiacánia keskuspaikkaansa pitävä kartelli toimii pääosin Baja Californiassa, Durangossa, Sonorassa ja Chihuahuassa, mutta myös muualla Meksikossa. Sinaloan kartelli on tehnyt monia väkivaltaisia hyökkäyksiä kilpailevia kartelleja, poliiseja, sotilaita, viranomaisia, lehtimiehiä jne vastaan. Järjestö on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa myös lahjonnalla. Sinaloan kartellilla uskotaan olevan monia kytköksiä Meksikon hallintoon: poliisiin, armeijaan ja muihin viranomaisiin[3]. Toisaalta sekä Meksikon että Yhdysvaltain viranomaiset ovat tehneet monia operaatioita Sinaloan kartellia vastaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaloan kartelli on tuonut Yhdysvaltoihin vuodesta 1990 suuren määrän heroiinia ja kokaiinia. Sinaloassa toiminut huumekartelli lienee ollut Meksikon suurin jo 1980-luvun lopulla. Vuonna 1995 järjestö lienee ollut Kolumbian Medellinin kartellin kokoluokkaa. Sinaloan kartelli liittoutui Juarezin kartellin kanssa, mutta soti Meksikonlahden ja Tijuanan kartelleja vastaan. Myös Los Zetas on Sinaloan kilpailija. alussa järjestöä johti Héctor Luis Palma Salazar, jonka poliisi pidätti vuonna 1995.

Vuonna 2001 pakeni "El Chapo" Joaquín Guzmán Loera vankilasta, ja alkoi johtaa järjestöä yhdessä Ismael Zambada Garcían kanssa[4].

Järjestö nousi Meksikon mahtavimmaksi huumekauppaorganisaatioksi 2003, kun Meksikonlahden kartellin johtaja Osiel Cardenas pidätettiin. Vuonna 2006 Sinaloan kartelli oli eliminoinut kilpailijat laajalla alueella, kun paikalliset Milenion (Michoacan), Jaliscom (Guadalajara), Sonoran (Sonora) and Coliman (Colima) kartellit olivat liittyneet siihen.

Vuonna 2008 Sinaloan kartelli hajosi keskenään taisteleviin ryhmiin[5]. Tästä johtunut väkivalta saattoi tuottaa kerrallaan kymmenittäin kuolleita.

"Liitto" hajosi osin, kun liittoa johtanut Héctor Beltrá Leyva ja hänen veljesä Alfredo, Arturo ja Carlos irtautuivat siitä ja perustivat oman. Vankilaan passitettu Héctor Beltrá Leyva kuoli 18. marraskuuta 2018 sydänpysähdykseen. Arturo Beltrán Leyvan surmasivat turvallisuusjoukot vuonna 2009.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Green, Eric (19.2.2004). "U.S. Arrests Alleged Mastermind of Mexico-Arizona Drug Tunnel". U.S. Department of State.
  2. Mallory, Stephen L (2007). Understanding Organized Crime. Jones & Bartlett Publishers. p. 67. ISBN 0-7637-4108-6.
  3. 'El Chapo' Escape: A History of the Notorious Sinaloa Cartel
  4. Crosthwaite, Luis Humberto (2002). Puro Border: Dispatches, Snapshots & Graffiti from La Frontera. Cinco Puntos Press. p. 115. ISBN 0-938317-59-8.
  5. Mexico drug gang killings surge, BBC
  6. Kirsti Karttunen: Meksikon julmimpiin kuulunut huumeparoni kuoli yllättäen Yle.fi, uutiset. 19.11.2018. Viitattu 19.11.2018.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sinaloa Cartel