Simuloitu todellisuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Simuloidulla todellisuudella tarkoitetaan tilaa, jossa koettu todellisuus tuotetaan keinotekoisesti esimerkiksi tietokoneen avulla, jolloin simuloitua maailmaa ei pysty erottamaan "todellisesta" maailmasta. Simuloidussa todellisuudessa saattaisi olla itsensä olemassaolosta tietoisia mieliä, jotka joko tietävät tai eivät tiedä olevansa simuloidussa todellisuudessa. Nick Bostromin esittämän simulaatiohypoteesin mukaan elämme jo tällä hetkellä simulaatiossa. Simulaatiohypoteesilla on yhteisiä piirteitä uniargumentin ja Platonin luolavertauksen kanssa.

Simuloidun todellisuuden käsite eroaa jo nykyisellä teknologisella tasolla saavutettavasta virtuaalitodellisuudesta, sillä virtuaalitodellisuudessa oleva pystyy helposti erottamaan olevansa keinotodellisuudessa, kun taas simuloitua todellisuutta olisi kenties mahdotonta erottaa "oikeasta" todellisuudesta.

Matrix-elokuvatrilogian juonessa hyödynnetään simulaatiohypoteesia.

Käsite virtuaalitodellisuus tai keinotodellisuus sekoitetaan usein käsitteesen simuloitu todellisuus, joka on monitahoisempi käsite.

Simuloidun todellisuuden idea herättää useita kysymyksiä, esimerkiksi:

  • Onko mahdollista todistaa ettemme elä jo nyt simuloidussa todellisuudessa?
  • Olisiko simuloidun elämän ja "oikean" elämän välillä huomattavia eroja?
  • Miten ihmiset käyttäytyisivät, jos he tietävät elävänsä simuloidussa todellisuudessa?

Ajatuksen kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filosofi Daniel Dennett on huomauttanut, että aidon tuntuisesti simuloitu todellisuus vaatisi suunnattoman määrän laskentatehoa. Havaitussa todellisuudessa on niin paljon tapahtumavaihtoehtoja, että sen simulointi johtaisi hetkessä "kombinatoriseen räjähdykseen" ja laskennallisen vaativuuden rajattomaan kasvuun, elleivät nämä tapahtumavaihtoehdot olisi valmiiksi määriteltylähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.