Simonet Biokou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simonet Biokou (s. 1965) on beniniläinen kuvanveistäjä ja vodoun-taiteilija. Hän asuu Porto Novossa Beninissä, jossa vodou on virallinen uskonto, jota harjoittaa 40 prosenttia väestöstä.

Biokou tunnetaan teoksistaan, joissa hän käyttää romumetallia, kuten pyörien vanteita ja polkupyörien ketjuja, pultteja ja jousia, ja hän tekee niistä pääasiassa metalliteoksia vodun-jumalista.

Simonet Biokou on beniniläisten taiteilijoiden Theodore ja Calixte Dakpoganin veljesten serkku. Sekä hänen äitinsä että isänsä olivat seppien sukua.[1]  

Biokou on sanonut, että hänen ensimmäinen suuri kierrätetystä metallista valmistettu veistoksensa kuvasi sotilasta. Sen jälkeen hän alkoi tehdä taidetta vakavasti "romutaiteilijana". Biokoun teoksia on ollut Ouidahin Pyhässä metsässä. Esimerkiksi Papin henkilökuva on tehty kierrätetystä metallista, ja se yhdistää katolilaisuuteen (papin suitsutusastia) ja voduniin (Heviosso ja ketju) liittyviä mielikuvia.[2]

Biokoun teoksia on usein ollut esillä Afrikassa, Euroopassa ja Kanadassa. Hän on ainoa afrikkalainen kuvanveistäjä, jonka teoksia on esillä Liègen nykytaiteen museossa.lähde?

Biokou näytteli itseään Dominique Loreaun ohjaamassa elokuvassa Divine Carcasse (1998).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Simonet Biokou Le Hanagart Galerie. 2008. Viitattu 1.3.2019. (ranskaksi)
  2. Rush, Dana: Contemporary Vodun Arts of Ouidah, Benin African Arts. Winter 2001. Viitattu 1.3.2019. (englanniksi)
  3. Divine carcasse IMDb.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Simonet Biokou