Simon Fraser University

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simon Fraser University
Motto Engaging The World
Perustettu 1965
Tyyppi julkinen tutkimusyliopisto
Rehtori Andrew Petter
Kansleri Anne Giardini
Opiskelijoita 35 000
Sijainti Burnaby, Vancouver, Surrey, Brittiläinen Kolumbia
Kanada
Sivusto www.sfu.ca

Simon Fraser University (SFU) on julkinen tutkimusyliopisto Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Sen kampukset sijaitsevat provinssin kolmessa suurimmassa kaupungissa Burnabyssä, Vancouverissa ja Surreyssä.

Yliopiston pääkampus on vuonna 1965 rakennettu Burnaby Mountainin rakennuskokonaisuus, jossa opiskelee yli 30 000 opiskelijaa ja työskentelee tuhatkunta henkilökunnan edustajaa. Yliopisto tarjoaa alemman ja ylemmän tutkinnon opintoja kolmena lukukautena ympäri vuoden.

SFU:n urheilujoukkueet kilpailevat ainoana kanadalaisyliopistona NCAA:ssa. SFU on ensimmäinen Yhdysvalloissa akkreditoitu kanadalainen tutkimusyliopisto.

Opintoalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SFU:n seitsemän tiedekuntaa (faculties) ovat sovellettujen tieteiden (tekniikka), taiteiden ja yhteiskuntatieteiden, viestinnän ja teknologian, ympäristötieteiden, kasvatustieteiden, terveystieteiden sekä luonnontieteiden tiedekunta.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistolle nimensä antanut Simon Fraser oli North West Companyn turkiskauppias ja tutkimusmatkailija. Yliopiston alkuperäinen nimi oli Fraser University, mutta siitä saatu lyhenne FU muistutti liikaa sanontaa ”fuck you”. Useista sijaintipaikkavaihtoehdoista valittiin 365 metriä merenpinnasta kohoava Burnaby Mountain, jolle rakennettavan kampuksen arkkitehtuurikilpailun voittivat Arthur Erickson ja Geoffrey Massey betonibrutalismia edustavalla suunnitelmallaan. Rakentaminen alkoi keväällä 1964 ja toiminta rakennuksissa saattoi alkaa syyskuussa 1965.

Yliopiston Vancouverin kampus koostuu useista rakennuksista Vancouverin keskustassa, ja Surreyn kampus sijaitsee samassa kiinteistössä ostoskeskuksen kanssa. Jokaisella SFU:n kampuksella on oma kirjasto. Yliopistoon kuulu myös arkeologinen ja kansatieteellinen museo sekä kolme taidegalleriaa, joiden kokoelmissa on noin 5 500 teosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faculties, SFU. Viitattu 12.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Simon Fraser University