Silikageeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Silikageeli (engl. Silica Gel) on amorfista piidioksidia (SiO2 · n H2O)[1]. Se on yleisin kuivausaine.

CAS-numerot: 112926-00-8 ja 63231-67-4.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olomuodoltaan silikageeli on geeli-nimestään huolimatta kiinteää ja kovaa. Silikageeli esiintyy puhtaana yhdisteenä hajuttomina, mauttomina, myrkyttöminä[2], läpinäkyvinä ja pyöreähköinä rakeina, jotka eivät ole vesiliukoisia[3]. Aine voi kuitenkin olla ärsyttävä nieltynä, joutuessaan silmiin tai pöly suurin määrin ihokosketuksessa. Aine on tunnettu sen erinomaisesta kyvystä adsorboida kosteutta suoraan ilmasta.

Silikageelirakeet on usein käsitelty vesipitoisuutta ilmentävillä kemikaaleilla, jotka muuttavat väriään kosteuspitoisuuden mukaan. Tähän on käytetty kobolttisuoloja, kuten kobolttinitraattia, kobolttikloridia tai diammoniumtetraklorokoboltaatti(II)a ((NH4)2[CoCl4]).[4] Nämä yhdisteet ovat sinisiä kuivina, mutta muuttavat väriään pinkiksi joutuessaan tekemisiin kosteuden kanssa.[4] Värin muutos johtuu koboltti-ionin (Co2+) ympärille koordinoituneista vesimolekyyleistä.[5] Kobolttiyhdisteet tekevät silikageelistä usein haitallista tai myrkyllistäkin. Mikäli tuotteessa on käytetty näitä lisäaineita, se voi olla myös karsinogeenista.

Silikageelirakeet voidaan regeneroida eli aktivoida uudelleen, toisin sanoen uudistaa hygroskooppisiksi eli kosteutta sitoviksi lämmittämällä niitä 2 tuntia 120 °C:ssa.

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silikageelipussukka osittain auki repäistynä

Silikageelin käyttö liittyy yleensä sen kuivausominaisuuteen eli kykyyn sitoa vettä kaasuseoksesta, kuten ilmasta. Käyttökohteita ovat muiden muassa:

  • Elektroniikan, hienomekaniikan, optiikan, lääkkeiden yms. tuotepakkauksissa huokoisiin pussukoihin pakattuna kosteusvaurioita ehkäisemässä.
  • Kissanhiekka-astiassa hajuhaittoja eliminoimassa sekä nestettä sitomassa. Näissä tuotteissa on usein myös bentoniittia.
  • Askartelutuotteena kuivakukkien valmistuksessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silica Gel Dessiccant (Material Safety Data Sheet) atmos.umd.edu. Viitattu 22.4.2010. (englanniksi)
  2. Silica gel (kuivausaine) (Aineluettelo) HUS-tietopankki. Arkistoitu 27.1.2012. Viitattu 22.4.2010.
  3. Silica Gel (Material Safety Data Sheet) jtbaker.com. Viitattu 22.4.2010. (englanniksi)
  4. a b Greenwood, Norman N. & Earnshaw, A.: Chemistry of the Elements, s. 345, 1121. Oxford: Elsevier, 2012. ISBN 9780080501093. Kirja Googlen teoshaussa. (englanniksi)
  5. Spectrum tietokeskus: 16-osainen tietosanakirja. 5, Kal–Koo, s. 605–606. Helsinki: WSOY, 1977. ISBN 951-0-07244-3.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Silikageeli.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.