Sikahirvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sikahirvi
Axis porcinus - Flickr - Lip Kee.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Hirvieläimet Cervidae
Alaheimo: Jalohirvet Cervinae
Suku: Aksiskauriit Axis
Laji: porcinus
Kaksiosainen nimi

Axis porcinus
(Zimmermann, 1780)[2]

Synonyymit
  • Cervus porcinus [2]
  • Hyelaphus porcinus [1]
Sikahirven levinneisyys
Sikahirven levinneisyys
Alalajit [3]
  • A. p. porcinus
  • A. p. annamiticus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sikahirvi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sikahirvi Commonsissa

Sikahirvi eli rytökauris[4] (Axis porcinus) on jalohirvien alaheimoon kuuluva hirvieläin, jota tavataan Thaimaassa, Pohjois-Intiassa ja muualla eteläisessä Aasiassa.[5] Sitä on istutettu myös Sri Lankaan, eteläiseen Australiaan ja Yhdysvaltojen Marylandiin.[1]

Sikahirven nimi viittaa monissa kielissä sikaan, esimerkiksi englanniksi laji on hog deer[1] ja ruotsiksi svinhjort. Suomenkielinen nimi saattaa kuitenkin joskus aiheuttaa sekaannusta japaninhirveen, jonka japanin kieleen pohjautuva englanninkielinen nimi on sika deer.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikahirvi on muita Axis-suvun lajeja lyhytkasvuisempi. Se on ruumiinrakenteeltaan suhteellisen matala ja raskasrakenteinen, ja naama ja jalat ovat lyhyet[5]. Sillä on täplikäs turkki, joka uroksilla on tummempi kuin naarailla. Myös vasat ovat täplikkäitä[5]. Turkin pohjaväri on kellertävänruskea, ja vatsapuoli ja nilkat ovat muuta ruumista vaaleammat[5]. Täysikasvuisen yksilön säkäkorkeus on 66–74 cm ja paino 36–45 kg[5]. Sarvet ovat keskimäärin 39 cm pitkät, ja kummassakin sarvessa on kuusi piikkiä[5].

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisesti sikahirvet elävät yksin. Niiden tyypillistä elinympäristöä ovat riisipellot ja ruohostomaat[5]. Vain naaraat ja vasat esiintyvät joskus pienissä laumoissa. Parittelukaudella urokset etsiytyvät naaraiden lähistölle. Naaraan tiineysaika kestää keskimäärin 180 vuorokautta[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Timmins, R., Duckworth , J.W., Samba Kumar, N., Anwarul Islam, M., Sagar Baral, H., Long, B. & Maxwell, A.: Axis porcinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2014. (englanniksi)
  2. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Axis porcinus (TSN 625044) itis.gov. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
  3. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Axis porcinus Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 7.7.2011. (englanniksi)
  4. rytökauris (sikahirvi) – Axis porcinus Laji.fi. Viitattu 10.10.2020.
  5. a b c d e f g h Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 88. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.
Sikahirvi Intiassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.