Siivouspäivä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Siivouspäivä
Siivouspäivä-logo.jpg
Tyyppi Kirpputori
Päivämäärä Kaksi kertaa vuodessa
Paikkakunta Suomen lippu Suomi
Ensimmäisen kerran 12.5.2012
Järjestäjä Yhteismaa (yhdistys)

Siivouspäivä on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kierrätystapahtuma, jossa kuka tahansa voi pystyttää kirpputorin kadulle, kotiin, pihalle tai puistoon [1]. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin toukokuussa 2012 sosiaalisessa mediassa tapahtuneen ideoinnin jälkeen. Siivouspäivä järjestetään perinteisesti toukokuun viimeisellä viikolla ja elokuun viimeisellä viikolla. Edellinenen siivouspäivä oli 29.8.2015 ja seuraava Siivouspäivä pidetään 28.5.2016 [2]. Siivouspäivää tuottaa Yhteismaa ry, jonka muita hankkeita ovat mm. Illallinen Helsingin taivaan alla, Parkkipäivä ja Nappi Naapuri [3]. Siivouspäivän Facebook-sivuilta löytää ajankohtaista tietoa kierrättämisestä ja tapahtumasta.

Siivouspäivän ajatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivouspäivän idea on tehdä kierrättämisestä helppoa sekä luoda elävää ja vastuullista kaupunkikulttuuria. Siivouspäivällä ei ole virallista järjestäjää, vaan jokainen tapahtumaan osallistuja on oman tapahtumansa järjestäjä. Jokainen on myös vastuussa omien jälkiensä siivoamisesta.[4] Siivouspäivään voi ottaa osaa kuka tahansa, yksin ja yhdessä. Myös esimerkiksi seurat ja järjestöt voivat osallistua. Siivouspäivä ei kuitenkaan ole tarkoitettu ammattimaisesti kirpputoritoimintaa harjoittaville yrittäjille, eikä uuden tavaran kauppiaille [5].

Yhteismaa ry sopi Helsingin kaupungin rakennusviraston kanssa käytännöstä, jossa myyjien ei tarvitse hakea erikseen lupaa kaupungilta myyntipisteen pystyttämiseksi yhteiseen kaupunkitilaan, kunhan he merkitsevät myyntipaikkansa tapahtuman nettisivulta löytyvälle kartalle [6]. Sittemmin useat Suomen kaupungit ovat seuranneet tätä käytäntöä. Osa kaupungeista on puolestaan ohjannut myyjät rajatuille myyntipaikoille. Helsingissä Siivouspäiväksi järjestetään myös kaikkien käytettävissä olevia ilmaisia kierrätyspisteitä eri puolille kaupunkia [7].

Siivouspäivä 31.8.2013

Siivouspäivä vuonna 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2013 tapahtumaa järjestettiin yli sadalla paikkakunnalla ja myyntipaikkoja merkittiin kartalle yli 3000 [8]. Keväällä 2013 julkaistiin myös ensimmäisen kerran Siivouspäivä -karttamobiilisovellus, jonka kautta pystyy selaamaan myyntipaikkoja ja ilmoittamaan oman myyntipisteensä [9]. Karttasovellus ja lisätietoa tulevasta Siivouspäivästä löytyy Siivouspäivän verkkosivuilta, siivouspaiva.com. Vuonna 2013 Siivouspäivän pääyhteistyökumppanina on toiminut Helsingin Energia [10].

Siivouspäivän Etkot ja Ompelukahvila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivouspäivän yhteydessä on järjestetty samalla viikolla maksuttomat Siivouspäivän Etkot, jonka ompelukahvilassa ja työpajoissa kuka tahansa saattaa korjata vanhoja tavaroitaan ja tehdä uusia kierrätysmateriaaleja hyväksikäyttäen. Vuonna 2013 Etkot järjestettiin Sähkötalossa Helsingin Kampissa [11]. Suuren suosion saaneen Ompelukahvilan toimintaa on jatkettu samassa paikassa syksyllä 2013, jossa se järjestetään jokaisen kuukauden viimeisenä torstaina ja perjantaina.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivouspäivä sai Helsingin kaupungilta kunniamaininnan vuoden 2012 kulttuuritekona. Tunnustus myönnettiin tapahtumaan liittyvästä kierrätyskulttuurista sekä yhteisöllisyyden luomisesta kaupunkilaisten välillä [12]. Siivouspäivä sai myös Yleisön suosikki -palkinnon Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston järjestämässä Best of Helsinki 2012 -verkkoäänestyksessä [13].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]