Sicán

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seremoniaveitsi (ns. tumi-veitsi) Sicánista, n. 850-1050 jaa.

Sicán (Lambayeque) oli muinainen perulainen inkoja edeltänyt intiaanikulttuuri ja valtio, joka kukoisti Pohjois-Perun rannikkoseuduilla Lambayequen laaksossa noin 7001375. Sicánin alku liittyi Mochen, Warin ja Tiwanakun luhistumiseen. Kulttuuri jätti jälkeensä kaupunkeja, pyramideja ja hautoja. Sicánia ei saa sotkea Sipániin, josta on tehty hautalöytöjä.

Sicánin arvellaan saaneen alkunsa mochekulttuurista. Varhaisia keskuksia olivat muun muassa Pampa Grande ja Batan Grande. Sicán-keskukset tunnetaan pyramideistaan, kanavistaan ja metallitöistä, mm uhriveitsiä ja naamioita. On löydetty lukuisia kuninkaanhautoja. 10501100 oli tulvia, Sicánin ympäristö paloi ja painopiste siirtyi El Purgatorioon. Noin 1375 inkojen kilpailija Chimor valloitti Sicánin alueen. Inkat pitivät aluetta vallassaan 40 vuotta 1438-71 hallinneesta suuresta inkavalloittaja Pachachutista alkaen. Sicanissa oli ehkä noin 75000 asukasta, ja sen ala oli noin 14000 km².

Sicánin metallityöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sicánin metallitöitä tehtiin "kadonnut vaha"-menetelmällä, jossa muotti tehdään ensin vahasta, se ympäröidään savella ja savea poltettaessa keramiikaksi vaha sulaa pois. Vasta keramiikkainen on lopullinen muotti.

Adorno discoidal dorado, laminado y calado decorado con lentejuelas

Metalli oli mm. kultaa, hopeaa tai arsenikkikuparia. Varsinaista pronssia ei tunnettu. Sicanin arsenikkikupari oli lähimpänä vanhan maailman pronssia.

Sicanin kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Varhainen 700-900 Keski-Cajamarcan ja Warin vaikutusta
  • Keskinen 900-1100
  • Myöhäinen 1100-1375

Varhainen ja keskinen Sicánin kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lambayeque

Mochen asutus Pampa Grande Lambayequen laaksossa paloi noin 700 Mochen kaudella V.

Moche luhistuttua alueella Cajamarca perusti alueelle asutuskeskuksia.

Cajamarca ja ylängön Wari vaikuttivat alueella voimakkaasti 700-900. Näin ollen Sicánin kulttuurissa on Mochen, Cajamarcan ja Warin vaikutusta.

Keski-Sicánin (900-1100) aikana kumpuja rakennettiin aikaisempaa enemmän, suuria pyramidikumpuryhmiä mm. Chornacapiin ja Chotunaan meren rannalle.

Ns. Sicánin herran kuvat saattavat esittää Naymlapia, Sicánin dynastian perustajaa. Lambayequen alueella oli kymmenen suurta keskusta.

Batán Grande[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batán Grande (Poma) oli lopulta suurin Sicánin keskittymä La Lechen laaksossa varhaisella ja keskisellä Sicánin kaudella vuosina 700 tai 800-1100. Monumenttikeskustassa oli 12 kumpua ja se peitti 4 km² alan. Kummut tehty myöhäisen Mochen (Pampa Grande) tyylillä tekemällä reunus ja täyttämällä seinien väli. Batán Grande oli metalliseppien keskus. Sepät tuottivat kultapaloja nimeltä "naipes" ("pelikortit"). Ne olivat pieniä I:n muotoisia metallipaloja joita käytettiin ehkä rahoina. Muualla Perussa ei yleensä käytetty rahaa, myös Ecuadorista on löydetty merkkejä metallipalojen käytöstä rahoina.

Batán Granden tuho ja myöhäinen Sicán[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batán Granden tuhosivat tulva (voimakas El Niño pitkine sateineen) ja tulipalo.

Samoihin aikoihin muualla Tiwanaku tuhoutui ja Chan Chania Chotunia, Pacatnamua kohtasi katastrofi, mutta nämä rakennettiin uudestaan. Myöhäinen Sicán 1100-1370 rakentui El Purgatorion (Tucumen) ympärille. Sicánin herraa ei enää nähty taiteessa, mikä voi johtua tulvaan liittyvästä Sicánin herran arvostuksen romahtamisesta. Muinaisilla Andeilla nimittäin johtaja oli vastuussa sadon onnistumisesta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]