Shirley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shirley
Shirley a tale - Page n8.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Charlotte Brontë
Julkaistu 1849
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Kirjailija Charlotte Brontë

Shirley (engl. Shirley) on englantilaisen kirjailijan Charlotte Brontën kirjoittama romaani vuodelta 1849. Se on Brontën toinen julkaistu romaani. Kirjalla ei ole yhtä selkeää päähenkilöä, vaan se kertoo kahdesta naisesta, Shirley Keeldarista ja Caroline Helstonesta, ja kahdesta miehestä, Robert ja Louis Mooresta. Shirley on rikas, Caroline köyhä, Robert on tehtailija ja kamppailee sodan aiheuttamien ongelmien kanssa, hänen veljensä Louis on Shirleyn entinen kotiopettaja. Teos sijoittuu kirjailijan kotiseudulle Yorkshireen Napoleonin sotien ja luddiittien aikaan. Carolinen hahmon uskotaan perustuvan Brontën sisareen Anneen, joka kuoli Brontën kirjoittaessa kirjaa. Myös Brontën toinen sisar Emily ja veli Branwell kuolivat kirjan kirjoittamisen aikana.

Ensijulkaisunsa aikaan vuonna 1849 useat arvostelijat pitivät Shirleyta pettymyksenä Brontën ensimmäisen ja kehutun teoksen Kotiopettajattaren romaanin jälkeen. Myöhemmät arvostelijat ovat kuitenkin kehuneet teoksen feministisyyttä.[1]

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brontë, Charlotte: Shirley. (Shirley, 1849.) Suomentanut Kaarina Ruohtula (1. painos 1969). Hämeenlinna: Karisto, 1988. ISBN 951-23-2498-9.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shirley Charlotte Brontë enotes.com. Viitattu 24.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.