Shime-daiko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shime-daiko-rumpu.

Shime-daiko (jap. 締め太鼓) on japanilainen pienikokoinen, tavallista taiko-rumpua korkeaäänisempi rumpu. Sana shime-daiko on lyhennys sanasta (jap. 付締め太鼓, tsukeshime-daiko). Shime-daikon runko matala mutta leveä ja molemmissa päissä on nahkaiset metalliselle kaarelle pingotetut rummunkalvot ja sitä soitetaan jalustalla, bachi nimisillä puupalikoilla. Shime-daiko muistuttaa rakenteeltaan japanilaista tsuzumi-rumpua ja Länsi-Afrikkalaista Tama-rumpua. Shime-daikolla säestetään perinteisiä japanilaisia musiikkiesityksiä kuten nagauta (jap. 長唄), hayashi (jap. 囃子), taiko (jap. 太鼓), ja kansanmusiikki min'yō (jap. 民謡) esityksiä.

Shime-daiko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shime-daikon rummunkalvot ovat lehmänahasta ja läpimitaltaan noin 26 cm. Rummun runko on noin 15 cm. Shime-daikoa soitettaessa on soittotelineen pidettävä myös rummun lattianpuoleinen kalvo irti maasta.[1] Soittaessa rumpali käyttää kiaita valppautensa ’zanshin tai tahdinmuutoksen ilmentämiseen hyökkäyshuutoja kakegor. Näitä ovat Ho, Yo, Iye ja Yoi[1]. Nämä ovat vastaavia mitä käytetään esimerkiksi budo-lajeissa. Shime-daiko kuuluu myös olennaisena osana - ja kabuki-teatteriin jossa se on yksi säestävän hayashi-yhtyeen soittimista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuusikko, Pirjo-Riitta (päätoim.): Teemanumero: Noo-teatteri / Hashi 29/2008. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 2008. ISBN 978-951-98012-9-2.
  • Kuusikko, Pirjo-Riitta (päätoim.): Teemanumero: Japanilainen teatteritaide / Hashi 4/1983. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 1983. ISBN 951-98012-1-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hashi Noo-teatteri, 2008 s. 25–29
  2. Hashi teatteritaide, 1983 sivut 32-34
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.