Tsuzumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kotsuzumi jap. 小鼓, kotsuzumi eli pieni tsuzumi.

Tsuzumi (jap. , tsuzumi) on pienikokoinen, tavallista taiko-rumpua korkeaäänisempi japanilainen rumpu. Tsuzumin runko on päistään maljamainen, keskikohdastaan kapeneva tiimalasia muistuttava ja molemmissa päissä on nahkaiset metalliselle kaarelle pingotetut rummunkalvot, joita pitää koossa kaksi sidosnarua. Tsuzumit muistuttavat rakenteeltaan japanilaista shime-daiko-rumpua ja länsiafrikkalaista tama-rumpua.

Kōtsuzumi ja ōtsuzumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

-teatteriesitysten säestykseen käytetään vähimmillään kotsuzumi- ja ōtsuzumi-rumpuja. Kotsuzumi on näistä pienempi. Sen runko on noin 25 cm pitkä ja rummunkalvot hevosennahkaa. Kotsuzumia kannatellaan vasemmalla olkapäällä ja soitetaan oikealla kädellä.[1]

Ōtsuzumi on matalaäänisempi ja sen tiimalasia muistuttava runko on noin 30 cm pitkä ja rummunkalvot lehmännahkaa. Ōtsuzumia soitetaan sylissä pitäen yhdellä tai kolmella oikean käden sormella.[1]

Kotsuzumilla ja ōtsuzumilla säestetään perinteistä japanilaista musiikkia kuten nagauta-, hayashi-, taiko-, ja min'yō- eli kansanmusiikkiesityksiä.

Tsuzumi kuuluu myös olennaisena osana - ja kabuki-teatteriin, jossa se on yksi säestävän hayashi-yhtyeen soittimista. [2]

Tsuzumin soittaja kostuttaa soiton aikana rummun kalvoja hengityksellään säilyttääkseen haluttavan äänenvärin. Lisäksi tsuzumin säveltä voi nostaa tai laskea kesken soiton kiristämällä tai höllentämällä nyöritystä, joka pitää rummun kalvoja asemissaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuusikko Pätsi Mia (päätoimittaja): Teemanumero: Japanilainen teatteritaide / Hashi 4/1983. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 1983. ISSN 951-98012-1-9.
  • Kuusikko Pirjo-Riitta (päätoimittaja): Teemanumero: Noo-teatteri / Hashi 29/2008. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 2008. ISSN 978-951-98012-9-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hashi 2008 nro 29: Noo-teatteri, sivut 25-29
  2. Hashi 1983 nro 4: Teatteritaide, sivut 32-34

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.