Shenzhou 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shenzhou 1
Shenzhou Spacecraft Reentry Module Model in Victoria Park, Hong Kong.jpg
Lennon tilastotiedot
Avaruusaluksen nimi Shenzhou 1
Kantoraketti Chang Zheng 2F
Lähtöalusta Jiuquanin avaruuskeskus, Eteläinen laukaisualue
Laukaisu 19. marraskuuta 1999, 22:30 UTC
Paluu Maahan 20. marraskuuta 1999, 19:41 UTC
Lennon kesto 21 tuntia ja 11 minuuttia
Kiertoratojen määrä 14
Ympärikierto 89,6 minuuttia
Kiertoradan inklinaatio 42,6°
Massa 7.600 kg
COSPAR ID 1999-061A
Navigaatio
←  Shenzhou 2 →

Shenzhou 1 (yksink.: 神舟一号; perint.: 神舟一號; pinyin: Shénzhōu Yīhào) oli Kiinan Shenzhou-avaruusalusperheen ensimmäinen miehittämätön avaruuslento. Shenzhou 1 laukaistiin 19. marraskuuta 1999 Jiuquanin avaruuskeskuksesta Sisä-Mongoliasta. Onnistuineen paluun maan ilmakehään tehtyä alus laskeutui 20. marraskuuta 1999 klo. 19:41 UTC noin 415 kilometrin päähän laukaisualustalta ja noin 110 kilometrin päähän Wuhain kaupungista Sisä-Mongoliaan.

Shenzhou 1 erosi huomattavasti muista, tulevista, Shenzhou-avaruusaluksista rakenteeltaan, käyttötarkoitukseltaan ja hyötykuormansa osalta. Shenzhou 1 mm. ei käyttänyt avaruusalkuksissa yleisesti käytettäviä aukeavia aurinkopaneleita vaan yksittäisiä aurinkokennoja jotka olivat kiinnitettyinä suoraan alukseen. Shenzhoun 1:sen 13 alijärjestelmästä vain 9 oli käytössä lennon aikana, tämä johtui Shenzhou-alusten pääsuunnitelijan, Qi Farrenin, mukaan siitä, että aluksella oli pääasiassa tarkoitus testata Chang Zheng 2F rakettia. Ainot järjestelmät ja toimenpiteet mitä itse aluksella testattiin olivat moduulien erotus, asentohallintaa, nostavan rungon käyttöä ilmakehään palatessa, lämpäsuojaa sekä maaoperaatioita aluksen laskeuduttua maahan.

Aluksen hyötykuormana oli 100 kg siemeniä joilla tutkittiin avaruuden ja painottomuuden vaikutuksia. Aluksen keulassa oli myös vale-ELINT -järjestelmä, mikä on Shenzhou 2:sta eteenpäin korvattu toimivalla järjestelmällä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Shenzhou 1