Sergei Lemešev

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sergei Lemešev

Sergei Jakovlevitš Lemešev (ven. Сергей Яковлевич Лемешев, 10. heinäkuuta 1902 Staroje Knjazero, Venäjän keisarikunta26. kesäkuuta 1977 Moskova, Neuvostoliitto) oli venäläinen oopperalaulaja, lyyrinen tenori.

Lemešev syntyi maanviljelijäperheeseen, ja hänen isänsä halusi hänestä suutarin. Kansakoulun jälkeen hänet lähetettiin vuonna 1914 harjoittelemaan kenkien valmistusta Pietariin. Vuonna 1917 hän valmistui koulusta Tveristä, jossa hän samalla opiskeli musiikkikoulussa. Hän alkoi laulaa paikallisten työläisten kerholla ennen kuin siirtyi Moskovaan.

Lemešev opiskeli Moskovan konservatoriossa Nazari Raiskin johdolla. Vuodesta 1924 hän lauloi Konstantin Stanislavskin oopperastudiossa. Hän valmistui Moskovan konservatoriosta vuonna 1925. Lemešev lauloi Sverdlovskin, Harbinin ja Tbilisin teattereissa. Vuonna 1931 hänet kutsuttiin Bolšoi-teatteriin, jossa hän suoritti ensiesiintymisensä muun muassa tsaari Berendein (Lumityttö) sekä Lenskin (Jevgeni Onegin) ja Geraldin (Lakmé) roolissa. Yhdessä pitkäaikaisen kilpakumppaninsa Ivan Kozlovskin kanssa Lemešev kuului vuodesta 1956 lähtien Bolšoin huomattavimpiin tenoreihin.

Lemeševin tunnetumpia rooleja olivat Levkon rooli teoksessa Toukokuun yö, astrologi Nikolai Rimski-Korsakovin oopperassa Kultainen kukko ja intialainen vieras Sadkossa, Bojan Mihail Glinkan oopperassa Ruslan ja Ljudmila, nimirooli Dubrovski Eduard Nápravníkin samannimisessä oopperassa ja herttuan rooli Giuseppe Verdin oopperassa Rigoletto. Tämän roolin Lemešev esitti yli 500 kertaa vuodesta 1927 lähtien; viimeisen kerran hän esitti sen 70-vuotispäivänään.

Asteroidi numero 4561 sai nimen Lemešev vuonna 1978, vuosi Lemeševin kuoleman jälkeen.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Scenes and Arias from Operas – Sergei Lemeshev (CD). Label: Yedang Entertaintment, 2002
  • Lebendige Vergangenheit: Sergei Lemeschev, Preisen Records Audio CD (4. heinäkuuta, 1998).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vasiljev, Viktor Dmitrijevitš: Doroga k Lemeševu'. Tver: , 2002. ISBN 5-87049-247-5. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]