Seppo Rapo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seppo Rapo (s. Vaasa) on suomalainen koneautomaatioinsinööri[1]. Hän on ollut Vaasan kaupunginvaltuutettu 2005–2017, kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2012–2017 sekä Vaasan Sähkö Oy:n hallituksen jäsen vuodesta 2015– Hänen puolueensa on Kokoomus[2]. Harrastuksenaan Rapo on perustanut luovutettukarjala.fi-sivuston[1].

Rapon molemmat vanhemmat ovat kotoisin Lumivaaran Kumolan kylästä ja ovat asuneet myös Lahdenpohjan kauppalassa. He asettuivat sodan jälkeen asumaan Vaasaan. Karjalaisuus on Rapon mukaan ollut läsnä hänen elämässään koko ajan. Rapo on toimittanut perustamalleen luovutettukarjala.fi-sivustolle Karjalan historian esittelyjä, siirtänyt alueen karttoja digitaaliseen muotoon ja kerännyt sivustolle tuhansia valokuvia.[3]

Rapo on ollut Karjalan Liitto ry:n hallituksen jäsen sekä Karjalan Liitto ry:n liitovaltuuston jäsen. Tällä hetkellä hän toimii Lumivaara-Perinneyhdistyksen ja Rapon Sukuseura ry:n puheenjohtajana, rivijäsenenä hän on useissa Karjala-järjestöissä. Rapo on pitänyt lukuisia esitelmiä luovutetusta Karjalasta Suomessa sekä myös Venäjällä ja Virossa. Seppo Rapo toimii Seinäjoen Peräseinäjolla sijaitsevan Kulttuuritalo Pokin hallituksessa, talossa toimii Lumivaara-Museo jonka museotoimikunnan jäsen Seppo Rapo on.

Rapo on palkittu Karjalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä Karjalan Liiton kultaisella ansiomerkillä, sekä Siirtoväen muisto-mitalilla. Lumivaara-yhteisöt ovat valinnet hänet Vuoden Lumivaaralaiseksi vuonna 2010. Siviilityöstään Seppo Rapo on palkittu Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla.

Rapon luoma Internet-sivusto www.luovutettukarjala.fi on Suomen vanhimpia ja merkittävimpiä Karjala-sivustoja. Rapo on toteuttanut monia Karjalasta kertovia internet-sivustoja muun muassa Lumivaarasta, Jaakkimasta ja Lahdenpohjasta. Hän on toiminut myös Internet sivustojen toteutuksen kouluttajana Karjalan Liitossa.

Luovutettukarjala.fi.sivustolla olevia hänen toteuttamiaan digitaalisia karttoja käytetään laajasti eri julkaisuissa Suomessa ja ympäri maailmaa. Rapo on tuottanut Luovutettukarjala.fi-sivustolle Karjalan historian, pitäjäkohtaisen historian sekä sijoittanut noin kaksituhatta valokuvaa luovutetusta Karjalasta, jotka hän on kerännyt eri henkilöiltä. Rapon kuvakokoelma käsittää noin 7000 valokuvaa luovutetusta Karjalasta. Rapon kirjakokoelma käsittää noin 20 hyllymetriä Karjalasta kertovaa kirjallisuutta, kirjakokoelma on Suomen suurimpia yksityisen henkilön omistamia Karjala-kirjakokoelmia.

Rapo on matkustellut laajasti kaikkialla luovutetussa Karjalassa sekä Aunuksen- ja Vienan-Karjalassa.

Rapo on toimittanut valokuvia ja muuta materiaalia useaan televisio-ohjelmaan, muun muassa Elisenvaaran pommituksesta kertovaan dokumenttiin. Tällä hetkellä hänellä on työn alla luovutettukarjala.fi sivuston toteuttaminen venäjänkieliseksi joka valmistuu keväällä 2017.

  1. a b Rapo, Seppo: Kuka? Seppo Rapo. Viitattu 9.1.2017.
  2. Varhonen, Terhi: Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaisi kokopäiväiseksi yle.fi. 10.4.2013. Viitattu 9.1.2017.
  3. Juujärvi, Tiina: ”Minulle elämää suurempi asia” Vaasanikkuna.fi. 13.12.2016. Arkistoitu 8.1.2017. Viitattu 9.1.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]