Sendmail

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sendmail
Luoja Eric Allman
Kehityshistoria
Tiedot
Ohjelmistotyyppi sähköpostin välitysohjelma

Sendmail on Internetin yleisin sähköpostin välitysohjelmisto (MTA). Se on avoimen lähdekoodin projekti, jota käytetään laajasti Unix- ja Linux-ympäristöissä. Se on saatavilla niin ilmaiseksi kuin kaupallisena versiona.

Historia ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sendmailin esi-isä löytyy ARPANETissä käytössä olleesta delivermail-ohjelmasta. Delivermail julkaistiin osana BSD-käyttöjärjestelmää 1979. Ohjelman pääkehittäjä Eric Allman jatkoi työtään sen parissa, ja Sendmail julkaistiin 1983 BSD-käyttöjärjestelmän osana samaan aikaan, kun käyttöjärjestelmä otti mukaan myös TCP/IP-protokollapinon. Pitkään Sendmailia julkaistiin Berkeley Software Distribution (BSD) -lisenssin alaisuudessa, mutta nykyään lisensointikäytäntö on muuttunut. Sendmail on joustava ohjelma, joka tukee useita sähköpostin siirto- ja välitysmuotoja, mukaan lukien SMTPn.

Sendmail on yleisin sähköpostin välitysohjelmisto. Sen suosio perustuu osittain sen asemaan Unix-järjestelmien oletusvälitysohjelmistona. Erään tutkimuksen mukaan marraskuussa 2001 keskimäärin 42 % Internetin julkisista sähköpostipalvelimista käytti Sendmailia.

Syyskuussa 2001 ohjelmaan tuotiin tuki Milter-suodattimelle, ulkopuolisten ohjelmien tai palvelinten "konsultoimiseen" SMTP-istunnon aikana.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja Sendmailille ovat esimerkiksi Postfix, Exim ja Qmail.

Sendmail X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan sukupolven Sendmail on nimeltään Sendmail X (aiemmin sendmail 9). Se ei ole suoraan alenevaan polveen seuraava versio Sendmail 8:sta. Vaikka sen sanotaankin olevan täysin uudenlainen tuote suunnittelultaan, itse asiassa se muistuttaa suuresti Postfix-ohjelmistoa. On spekuloitu, että niin tämä seikka, kuin se että Postfix on olemassa ja sitä käytetään tuotantoympäristössä kun taas Sendmail X:ää yhä kehitetään, on vain kiihdyttänyt Sendmailin suosion laskua.

Ensimmäinen julkaisu Sendmail X:stä (smX-0.0.0.0) tehtiin 20. lokakuuta 2005. Viimeisin julkaistu versio on X-0.1.Beta2.0 ja se julkaistiin 20. toukokuuta 2006.

Sendmail-8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sendmail-8.1 7. kesäkuuta 1993 - 4.4BSD versiomuutoskielto. Ei semanttisia muutoksia.

Nämä tiedot perustuvat sendmail-projektin itse julkaisemiin RELEASE_NOTES tiedostoihin.

Haavoittuvuushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sendmail on sisältänyt koko historiansa aikana useita turvallisuusaukkoja. Pahin näistä lienee erään aikasemman version debugmoodi, joka antoi kenelle tahansa käyttäjälle mahdollisuuden saada root-oikeudet.

Sendmail-ohjelmiston haavoittuvuudet CERTin neuvoissa ja varoituksissa

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]