Sendmail

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sendmail
Luoja Eric Allman
Tiedot
Ohjelmistotyyppi sähköpostin välitysohjelma

Sendmail on Internetin yleisin sähköpostin välitysohjelmisto (MTA). Se on avoimen lähdekoodin projekti, jota käytetään laajasti Unix- ja Linux-ympäristöissä. Se on saatavilla niin ilmaiseksi kuin kaupallisena versiona.

Historia ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sendmailin esi-isä löytyy ARPANETissä käytössä olleesta delivermail-ohjelmasta. Delivermail julkaistiin osana BSD-käyttöjärjestelmää 1979. Ohjelman pääkehittäjä Eric Allman jatkoi työtään sen parissa, ja Sendmail julkaistiin 1983 BSD-käyttöjärjestelmän osana samaan aikaan, kun käyttöjärjestelmä otti mukaan myös TCP/IP-protokollapinon. Pitkään Sendmailia julkaistiin Berkeley Software Distribution (BSD) -lisenssin alaisuudessa, mutta nykyään lisensointikäytäntö on muuttunut. Sendmail on joustava ohjelma, joka tukee useita sähköpostin siirto- ja välitysmuotoja, mukaan lukien SMTPn.

Sendmail on yleisin sähköpostin välitysohjelmisto. Sen suosio perustuu osittain sen asemaan Unix-järjestelmien oletusvälitysohjelmistona. Erään tutkimuksen mukaan marraskuussa 2001 keskimäärin 42 % Internetin julkisista sähköpostipalvelimista käytti Sendmailia.

Syyskuussa 2001 ohjelmaan tuotiin tuki Milter-suodattimelle, ulkopuolisten ohjelmien tai palvelinten "konsultoimiseen" SMTP-istunnon aikana.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja Sendmailille ovat esimerkiksi Postfix, Exim ja Qmail.

Sendmail X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan sukupolven Sendmail on nimeltään Sendmail X (aiemmin sendmail 9). Se ei ole suoraan alenevaan polveen seuraava versio Sendmail 8:sta. Vaikka sen sanotaankin olevan täysin uudenlainen tuote suunnittelultaan, itse asiassa se muistuttaa suuresti Postfix-ohjelmistoa. On spekuloitu, että niin tämä seikka, kuin se että Postfix on olemassa ja sitä käytetään tuotantoympäristössä kun taas Sendmail X:ää yhä kehitetään, on vain kiihdyttänyt Sendmailin suosion laskua.

Ensimmäinen julkaisu Sendmail X:stä (smX-0.0.0.0) tehtiin 20. lokakuuta 2005. Viimeisin julkaistu versio on X-0.1.Beta2.0 ja se julkaistiin 20. toukokuuta 2006.

Sendmail-8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sendmail-8.1 7. kesäkuuta 1993 - 4.4BSD versiomuutoskielto. Ei semanttisia muutoksia.

Nämä tiedot perustuvat sendmail-projektin itse julkaisemiin RELEASE_NOTES tiedostoihin.

Haavoittuvuushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sendmail on sisältänyt koko historiansa aikana useita turvallisuusaukkoja. Pahin näistä lienee erään aikasemman version debugmoodi, joka antoi kenelle tahansa käyttäjälle mahdollisuuden saada root-oikeudet.

Sendmail-ohjelmiston haavoittuvuudet CERTin neuvoissa ja varoituksissa

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]