Selkäleikkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Selkäleikkaus on ortopedian tai neurokirurgian alaan kuuluva leikkaus. Se kohdistuu selän hermorakenteisiin ja tukirakenteisiin kuten luustoon ja nivelsiteisiin. Vähäinen osa selkäleikkauksista aiheutuu akuuteista vammoista. Myös kroonisesti kivulloisia selkiä voidaan operoida, kun potilas ei pärjää selkäongelmansa kanssa jokapäiväisessä elämässä ja jos tiedetään että leikkauksesta on hyvä apu.

Leikkausaihe voi olla välilevytyrä, selkäydinkanavan tai hermojuurikanavan ahtauma, nikamasiirtymä, osteoporoottinen murtuma, etäpesäke, hyvänlaatuinen kasvain tai muu rakennemuutos. Joskus leikkauksen aiheena voi olla sellainen vaikea virheasento, josta on suuri haitta.

Ortopedi tai neurokirurgi leikkaavana lääkärinä pystyy arvioimaan onko leikkaus tarpeen. Yleislääkäri lähettää potilaat erikoislääkärille arviointia varten jos leikkaushoitoa pitää harkita.

Selkäleikkausten jälkeen ei tarvita erityistä kuntoutusta, normaali liikkuminen riittää. Sopimattomia rasituksia pitää välttää. Lääkitystä käytetään haavakipuun pääasiassa.