Select Sport

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Select Sport A/S

Select logo.jpg

Tunnuslause Player's choice
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1947
Toimitusjohtaja Peter Knap
Kotipaikka Tanskan lippu Glostrup, Tanska
Omistaja Eigil Nielsenin perhe
Kotisivu http://www.select.dk/

Select Sport A/S on tanskalainen urheiluvälinevalmistaja. Se on erikoistunut joukkuepeleissä käyttäviin varusteisiin, kuten palloihin ja jalkineisiin. Yhtiön perusti vuonna 1947 jalkapallomaalivahti Eigil Nielsen.

Vuonna 1951 Select toi markkinoille maailman ensimmäisen sisäpuolelta ommellun jalkapallon. Keksintö oli mullistava. Uusi pallotyyppi piti muotonsa vanhoja paremmin. Pallon ulkopinnalla olleiden ompeleiden puuttuessa sitä oli myös helpompi käsitellä pelatessa. Arvoturnauksissa palloa käytettiin ensimmäisen kerran vuoden 1952 Helsingin olympialaisissa.

Selectin vuonna 1962 esittelemän mallin mukainen pallo.

1960-luvun alussa yhtiö kehitti kuuluisimman pallomallinsa. Vuonna 1962 esiteltiin 32 kuusikulmiosta ommeltu jalkapallo. Amerikkalaisen teoreetikon Buckminster Fullerin kehittämän geometrisen mallin mukaan tehty pallo on edelleen maailman tunnetuin jalkapallomalli, jollaisena ne yleensä esimerkiksi populaarikulttuurissa esitetään.

Jalkapallojen lisäksi Select tunnetaan myös käsipallojen valmistajana. Muun muassa Lontoon olympialaisten 2012 virallinen pallo oli yhtiön valmistama.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]