Seitsemän samuraita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seitsemän samuraita
七人の侍 (Shichinin no samurai)
Ohjaaja Akira Kurosawa
Käsikirjoittaja Akira Kurosawa,
Shinobu Hashimoto,
Hideo Oguni
Tuottaja Sojiro Motoki
Säveltäjä Fumio Hayasaka
Kuvaaja Asakazu Nakai
Leikkaaja Akira Kurosawa
Pääosat Takashi Shimura,
Toshirō Mifune
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Toho
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1954
Kesto 206 min.
Alkuperäiskieli japani
Budjetti 500 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Seitsemän samuraita (jap. Shichinin no samurai) on Akira Kurosawan vuonna 1954 ohjaama elokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun Japaniin. Erään kylän maanviljelijät kyllästyvät kylää vainoaviin rosvoihin ja pestaavat suojakseen seitsemän rōninia eli isännätöntä samuraita.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyūzōn ja nimettömän samurain kaksintaistelun kuvausjärjestelyjä. Akira Kurosawa ohjeistaa työntekijöitään ja näyttelijöitään kuvan keskivaiheilla, valkoinen lakki päässään.

Kurosawa halusi tehdä historiaan sijoittuvan myös nykyihmisiä kiinnostavan elokuvan, joka edustaa japanilaisten elokuvien toisen maailmansodan jälkeistä uutta humanismia[1]. Loisteliaaksi luonnehditun elokuvan taustalla oli Kurosawan mieltymys lännenelokuviin. Sen vastineeksi John Sturges puolestaan ohjasi 1960 valmistuneen lännenelokuvan 7 rohkeata miestä.

Seitsemän samurain valmistuminen oli hidasta ja vaikeaa kuvausolosuhteiden vuoksi. Siitä tuli aikansa kallein japanilainen elokuva, mutta ajan mittaan myös tuottoisin. Kuvauksessa käytettiin tuolloin harvinaista teleobjektiivia ja ensimmäisen kerran Kurosawan elokuvissa useaa kameraa yhtä aikaa.

Elokuvan teossa oli mukana useita Kurosawan pitkäaikaisia luottokumppaneita, kuten kuvaaja Asakazu Nakai, säveltäjä Fumio Hayasaka, joka kuoli seuraavana vuonna, sekä näyttelijät Toshiro Mifune ja Takashi Shimura. Kurosawa teki käsikirjoitukset yleensä itse Shibonu Hashimoton ja Hideo Ogunin avustuksella.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kurosawa on lainannut käsikirjoitukseensa otteita japanilaisesta kansantarustosta. Esimerkiksi elokuvan alussa on kohtaus, jossa ikääntynyt samurai pelastaa lapsen rosvolta buddhalaismunkiksi naamioituneena. Tarinaa on Japanissa kerrottu kuuluisan miekkamies Matsumoto Bizen no kami Ki no Masamoton urotekona.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaiskylän asukkaat saavat tietää, että rosvojoukko aikoo ryöstää heidät, kunhan uusi sato on puitu. Kylän vanhin ehdottaa samuraiden palkkaamista kylän turvaksi. Muutama kyläläinen lähetetään kaupunkiin värväämään kelvollisia ja halukkaita samuraita kylänsä turvaksi. He löytävät kokeneen mutta sotiin väsyneen Kambei Shimadan (Shimura). Shimadan johdolla värvätään vielä kuusi muuta samuraita, jotka saapuvat kylään johtamaan puolustusvalmisteluita. Puolustuksen rakentamisen ohella elokuva tutkii muun muassa maanviljelijöiden ja samuraiden suhdetta, maailman epäoikeudenmukaisuutta, sekä moraaleja. Elokuva huipentuu kylän ja samuraiden sekä rosvojoukon kesken käytävään eloonjäämistaisteluun.

Elokuva päättyy, kun kolme henkiin jäänyttä samuraita – Shimada, tämän vanha ystävä sekä oppipoika – katselevat kyläläisten viljanpuintia. Shimada toteaa:

»Hävisimme tämänkin... Viljelijät voittivat. Emme me.»

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvan arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemää samuraita pidetään toimintaelokuvan arkkityyppinä, ja yhtenä kaikkien aikojen parhaista elokuvista: se esimerkiksi sijoittuu korkealle Internet Movie Databasen Top 250 -listalla. Elokuvalehti Sight & Soundin kymmenen vuoden välein pidettävissä kriitikkoäänestyksissä se on sijoittunut kymmenen kaikkien aikojen parhaimman elokuvan joukkoon vuosina 1982 ja 1992. Ohjaajien äänestyksissä se sijoittui kymmenen parhaan joukkoon 2002, jolloin tässä sarjassa äänestettiin ensimmäisen kerran.[4] Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi.[5]

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samurait[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greencine.com (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Timo Peltonen, Seitsemän samuraita teki Seitsemän samuraita, Helsingin Sanomat 24.4.2010 S. D 13
  3. Hiroaki Sato: The Sword & The Mind. Overlook, 1986. ISBN 0-87951-256-3. (englanniksi)
  4. Directors top ten 2002
  5. The 100 greatest foreign-language films BBC Culture. 30.10.2018. Viitattu 14.11.2018. (englanniksi)