Toshirō Mifune

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toshirō Mifune
三船 敏郎
Toshirō Mifune elokuvan Skandaali (1950) mainosjulisteessa.
Toshirō Mifune elokuvan Skandaali (1950) mainosjulisteessa.
Syntymäaika 1. huhtikuuta 1920
Kuolinaika 24. joulukuuta 1997 (77 vuotta)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Toshirō Mifune (jap. 三船 敏郎, Mifune Toshirō, 1. huhtikuuta 1920[1]24. joulukuuta 1997) oli kansainvälisesti tunnettu japanilainen näyttelijä, joka tuli kuuluisaksi etenkin rooleistaan Akira Kurosawan ohjaamissa elokuvissa. Vuosina 1948–1995 hän esiintyi lähes 170 elokuvassa. Lisäksi Mifune esiintyi lukuisissa televisiosarjoissa.

Mifunen nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toshirō Mifune syntyi Kiinassa japanilaisille vanhemmille. Mifunen vanhemmat olivat metodisteja. Nuoruudessaan hän työskenteli isänsä valokuvausliikkeessä. Toisen maailmansodan aikana Toshirō Mifune palveli Japanin ilmavoimissa sotakuvaajana. Sodan jälkeen hän muutti Japaniin.

Mifunen toiminta näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1947 Mifune haki töihin elokuvayhtiö Tōhōhon, jossa hän sai työtä kameramiehen apulaisena. Samaan aikaan useat Tōhōn näyttelijät lähtivät yhtiöstä perustaakseen oman yrityksen. Tōhō järjesti kilpailun uusien kykyjen löytämiseksi. Mifunen ystävät lähettivät hänen tietämättään hakemuksen, ja Mifune valittiin yhdeksi niistä, jotka pääsivät koekuvauksiin. Kuvauksissa Mifunen tuli esittää suuttumusta, minkä hän teki niin vaikuttavasti, että koekuvauksista vastannut Kajirō Yamamoto suositteli nuorta Mifunea elokuvaohjaaja Senkichi Taniguchille. Mifunen ensimmäinen elokuvarooli oli Taniguchin elokuvassa Shin baka jidai.

Pitkällä elokuvaurallaan Mifune esitti usein yrmeitä ja käytökseltään hiomattomia samuraita tai rōnineja. Hän oli tunnettu vahvasta läsnäolostaan kohtauksissa, intensiivisestä näyttelytyylistään sekä karheasta äänestään. Merkittävimmät elokuvansa Mifune teki Akira Kurosawan kanssa. Näihin kuuluivat Rashomon, Seitsemän samuraita, Kätketty linnake, Seittien linna, Yojimbo – onnensoturi ja Punaparta.

Mifune perusti 1980-luvulla oman näyttelijäkoulun, joka kuitenkin ajautui talousvaikeuksiin.

Myös Mifunen poika Shirō Mifune on näyttelijä ja esiintynyt muun muassa Suomenkin televisiossa esitetyssä elokuvassa Sateen jälkeen.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toshiro Mifune kuollut. Web Archive 9.2.2005 (MTV3.fi). Viitattu 30.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]