Sea Horse

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ravintola Sea Horse Ullanlinnassa.

Sea Horse on 1934 perustettu helsinkiläisravintola, joka on perustamisestaan lähtien vaalinut perinteikästä ravintolakulttuuria sekä sisustuksellaan että ruokalistallaan. Sea Horse tunnetaan myös nimellä Sikala. Ravintolan osoite on Kapteeninkatu 11.[1]

Ravintolan asiakkaina on ollut merimiehiä, kulttuurihenkilöitä ja kaikkea siltä väliltä. Nimimerkki ”Origon” (toimittaja Jouni Lompolo) mukaan väkeä voi tavata nobelisteista kulman kundeihin.

Henkilökuntaan on kuulunut monenlaisia persoonallisuuksia. Vahtimestarina toimi 1930-luvulla kalterijääkäri Gunnar Salenius.[2] Uuden takaseinän , katon ja seinien sävyt teki Kimmo Kaivanto. Takaosan, seinan ja katon maalasivat Matti ja Juha Rahikka. Katto ja seinä lamput suunnitteli Janne Rahikka. Omistajina Janne Rahikka ja Juha Leppänen.Viihdetaiteilija Spede Pasasen tytär Pirre Pasanen oli Sea Horsen ravintoloitsijana muutaman vuoden isänsä kuoleman jälkeen.

Vuonna 2003 avattiin laajennusosa, kabinetti Musta hevonen (Helsingissä oli myös Musta Hevonen -niminen ravintola, joka lopetti toimintansa 31.12.2013). Kabinetissa on Kimmo Kaivannon teos Punaista ja mustaa. Pääsalin takaseinällä on kahta merihevosta esittävä maalaus, jonka synnystä perimätieto kertoo kaksi versiota. Toisen mukaan 1940-luvulla ravintolaan murtautuneet taideopiskelijat ovat maalanneet sen. Toisen version mukaan rahaton taideopiskelija maksoi ravintolalaskunsa maalaamalla teoksen. Ravintolan historiikin kirjoittaneen Lamppu Laamasen mukaan merihevoset maalasivat parin yön aikana maaliskuussa 1970 Espoon taidekoulussa opiskelleet Oili Syvälahti ja Kaj Brandt.[3]

Ruokalistan suosikeista mainittakoon paistetut silakat, kaalikääryleet, pyttipannu, lihapyörykät ja wieninleike talon tapaan. Sipulipihvi on kirjallisuudessakin Sea Horsen yhteydessä mainittu, yli 40 vuotta listalla ollut klassikko.[4]

”Sikalan” tunnettuja kanta-asiakkaita ovat olleet edellä mainittujen Jouni Lompolon ja Kimmo Kaivannon lisäksi visailumies Jyrki Otila, runoilija Pentti Saaritsa, liikennetoimittaja Esko Riihelä sekä muusikko Andy McCoy. Asiakkaina ovat olleet myös runoilija Pablo Neruda, filosofi Jean-Paul Sartre ja jazzmuusikko Dizzy Gillespie.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ravintola Sea Horse: Historiikki
  2. Turpeinen, Tapio: Tapaus Into Auer: jääkäriliikkeen viimeinen näytös, s. 138. Helsinki: Tammi, 1995. ISBN 951-31-0488-5.
  3. Sea Horsen historiikki pitää legendat elossa, Yle Uutiset 13.8.2010
  4. Nykänen, Harri & Sjöberg, Tom: Rööperi: rikoksen vuodet 1955-2005, s. 10. Helsinki: Johnny Kniga, 2005. ISBN 951-0-29300-8. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]